Kolesterol je masna tvar koja se prirodno nalazi u tijelu i igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Ipak, kada ga ima previše, može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Proizvodi se u jetri, ali ga također unosimo hranom, osobito iz životinjskih izvora (meso, mliječni proizvodi, jaja).
Kolesterol je neophodan za:
- Izgradnju staničnih membrana
- Proizvodnju hormona (poput estrogena i testosterona)
- Sintezu vitamina D
- Stvaranje žučnih kiselina potrebnih za probavu masti
Vrste kolesterola
Budući da se kolesterol ne otapa u krvi, prenosi se putem lipoproteina. Postoje tri glavne vrste:
LDL – 'loš' kolesterol
- Prenosi kolesterol iz jetre do stanica
- Visoka razina LDL-a može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama (ateroskleroza)
HDL – 'dobar' kolesterol
- Vraća višak kolesterola iz krvnih žila natrag u jetru, gdje se razgrađuje
- Visoka razina HDL-a štiti srce
Trigliceridi
- Još jedna vrsta masti u krvi
- Povišene razine, posebno uz visoki LDL, dodatno povećavaju rizik od srčanih bolesti
Trigliceridi pohranjuju neiskorištene kalorije. Tijelo pretvara kalorije koje trenutno ne koristi u trigliceride i sprema ih u masne stanice. Kad mu zatreba energija, trigliceridi se oslobađaju.
Što uzrokuje visoke trigliceride?
Jedan od najčešćih uzroka je prehrana bogata mastima. Kada unosimo masne kalorije, razina masti u krvi raste. Također, tijelo proizvodi trigliceride iz ugljikohidrata i šalje ih u masne stanice.
Faktori koji mogu povisiti trigliceride:
- Redoviti unos više kalorija nego što tijelo troši
- Prekomjerna tjelesna težina ili debljina
- Pušenje
- Alkohol
- Određeni lijekovi (diuretici, estrogen i progestin, retinoidi, steroidi, beta-blokatori, neki imunosupresivi i lijekovi za HIV)
- Genetski poremećaji
- Loše kontroliran dijabetes tipa 2
- Bolesti jetre, bubrega ili štitnjače
Razina triglicerida u krvi:
Normalna: do 1,70 mmol/L
Granično visoka: 1,80 – 2,20 mmol/L
Visoka: 2,30 – 5,60 mmol/L
Vrlo visoka: iznad 5,80 mmol/L
Idealne razine kolesterola:
Ukupni kolesterol: do 150 mg/dL (iznad 200 mg/dL smatra se visokim)
LDL kolesterol: ispod 100 mg/dL – što niže, to bolje
HDL kolesterol: što viši, to bolje (iznad 60 mg/dL je poželjno)
Kako sniziti kolesterol i trigliceride?
Ključ je u prehrani i načinu života:
- Smanjiti unos zasićenih masti (pržena hrana, masno meso, punomasni mliječni proizvodi)
- Izbjegavati trans masti (industrijski prerađena hrana)
- Povećati unos vlakana (povrće, voće, integralne žitarice)
- Konzumirati omega-3 masne kiseline (riba, lanene sjemenke, orasi)
- Redovita tjelesna aktivnost
- Izbaciti cigarete i alkohol
- Po potrebi uzimati terapiju lijekovima (statini i dr.) uz nadzor liječnika
Liječnici naglašavaju da su visoke razine triglicerida jednako opasne kao i povišeni kolesterol. Ako se stanje ne liječi, može doći do razvoja ateroskleroze i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, piše Stil.