Kolesterol je masna tvar koja se prirodno nalazi u tijelu i igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Ipak, kada ga ima previše, može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Proizvodi se u jetri, ali ga također unosimo hranom, osobito iz životinjskih izvora (meso, mliječni proizvodi, jaja).

Kolesterol je neophodan za:

  • Izgradnju staničnih membrana
  • Proizvodnju hormona (poput estrogena i testosterona)
  • Sintezu vitamina D
  • Stvaranje žučnih kiselina potrebnih za probavu masti
Kolesterol.jpg
Foto: Shutterstock

Vrste kolesterola

Budući da se kolesterol ne otapa u krvi, prenosi se putem lipoproteina. Postoje tri glavne vrste:

LDL – 'loš' kolesterol

  • Prenosi kolesterol iz jetre do stanica
  • Visoka razina LDL-a može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama (ateroskleroza)

HDL – 'dobar' kolesterol

  • Vraća višak kolesterola iz krvnih žila natrag u jetru, gdje se razgrađuje
  • Visoka razina HDL-a štiti srce
kolesterol.jpg
Foto: Shutterstock

Trigliceridi

  • Još jedna vrsta masti u krvi
  • Povišene razine, posebno uz visoki LDL, dodatno povećavaju rizik od srčanih bolesti

Trigliceridi pohranjuju neiskorištene kalorije. Tijelo pretvara kalorije koje trenutno ne koristi u trigliceride i sprema ih u masne stanice. Kad mu zatreba energija, trigliceridi se oslobađaju.

Što uzrokuje visoke trigliceride?

Jedan od najčešćih uzroka je prehrana bogata mastima. Kada unosimo masne kalorije, razina masti u krvi raste. Također, tijelo proizvodi trigliceride iz ugljikohidrata i šalje ih u masne stanice.

Faktori koji mogu povisiti trigliceride:

  • Redoviti unos više kalorija nego što tijelo troši
  • Prekomjerna tjelesna težina ili debljina
  • Pušenje
  • Alkohol
  • Određeni lijekovi (diuretici, estrogen i progestin, retinoidi, steroidi, beta-blokatori, neki imunosupresivi i lijekovi za HIV)
  • Genetski poremećaji
  • Loše kontroliran dijabetes tipa 2
  • Bolesti jetre, bubrega ili štitnjače

Razina triglicerida u krvi:

Normalna: do 1,70 mmol/L

Granično visoka: 1,80 – 2,20 mmol/L

Visoka: 2,30 – 5,60 mmol/L

Vrlo visoka: iznad 5,80 mmol/L

Što je dobar, a što loš kolesterol
Foto: Shutterstock

Idealne razine kolesterola:

Ukupni kolesterol: do 150 mg/dL (iznad 200 mg/dL smatra se visokim)

LDL kolesterol: ispod 100 mg/dL – što niže, to bolje

HDL kolesterol: što viši, to bolje (iznad 60 mg/dL je poželjno)

Kako sniziti kolesterol i trigliceride?

Ključ je u prehrani i načinu života:

  • Smanjiti unos zasićenih masti (pržena hrana, masno meso, punomasni mliječni proizvodi)
  • Izbjegavati trans masti (industrijski prerađena hrana)
  • Povećati unos vlakana (povrće, voće, integralne žitarice)
  • Konzumirati omega-3 masne kiseline (riba, lanene sjemenke, orasi)
  • Redovita tjelesna aktivnost
  • Izbaciti cigarete i alkohol
  • Po potrebi uzimati terapiju lijekovima (statini i dr.) uz nadzor liječnika

Liječnici naglašavaju da su visoke razine triglicerida jednako opasne kao i povišeni kolesterol. Ako se stanje ne liječi, može doći do razvoja ateroskleroze i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, piše Stil