Smokve se s razlogom smatraju rajskim voćem. Na našim se prostorima uzgajaju već tisućama godina, a nude nam više od slatkog okusa i ljetnog užitka.
Ljekoviti su svi njezini dijelovi – plod, list, kora pa čak i mliječni sok. I dok su suhe smokve dostupne tijekom cijele godine i s pravom se smatraju superhranom, teško mogu nadmašiti sočne, svježe plodove koji u sebi kriju bogatstvo hranjivih tvari.
S obzirom na to da sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno potiču razinu energije, nutricionisti ih posebno preporučuju kao idealan doručak.
No, smokve nisu samo ukusne – one su i iznimno korisne za zdravlje. Bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, smokve pozitivno djeluju na probavni sustav, pomažu u regulaciji kolesterola, a sve više istraživanja upućuje i na njihovu ulogu u regulaciji šećera u krvi, što ih čini vrijednim saveznikom u prevenciji brojnih kroničnih tegoba.
Zašto su smokve najbolji saveznik našem zdravlju?
Snižavaju krvni tlak
Smokve su izvrstan izvor kalija, minerala koji pomaže u snižavanju i regulaciji krvnog tlaka. Kalij je ključan za normalno funkcioniranje organizma, no često ga unosimo premalo, osobito zbog pretjeranog konzumiranja soli. Upravo zato, uključivanje smokava u prehranu može pomoći u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.
Pomažu kod mršavljenja
Smokve su bogate prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju probavu i produljuju osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine. U usporedbi s mnogim drugim voćem, smokve sadrže veće količine i topljivih i netopljivih vlakana. Topljiva vlakna također pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi. U 100 grama smokava nalazi se samo 74 kalorije, što ih čini idealnim izborom za lagan i zdrav međuobrok.
Pomažu u regulaciji šećera u krvi
Listovi smokve tradicionalno se koriste za snižavanje razine šećera u krvi, a mogu se konzumirati i kao čaj. Istraživanja su pokazala da smokve mogu pomoći osobama s dijabetesom tipa 1 u boljoj regulaciji glukoze. No, osim toga, smokve bi mogle igrati još značajniju ulogu u prehrani dijabetičara zahvaljujući sadržaju apscizinske kiseline – fitohormona koji povećava toleranciju na glukozu i općenito doprinosi zdravlju.
Studija objavljena 2018. godine u časopisu Diabetes pokazala je da ekstrakti apscizinske kiseline iz smokava mogu imati obećavajući učinak na kontrolu razine šećera i inzulina nakon obroka, što smokvu čini još vrijednijim saveznikom u prehrani osoba koje nastoje uravnotežiti glukozu u krvi.
Izvor vitamina i minerala
Smokve sadrže visoke razine prirodnih šećera poput glukoze i fruktoze, koji predstavljaju zdraviju alternativu bijelom šećeru. Osim toga, bogate su željezom, fosforom, kalcijem, kalijem, magnezijem te vitaminima B6, E, C i A. Sadrže i beta-karoten, pa se preporučuju kao priprema kože za sunčanje. Zbog visokog udjela vode i prirodnih šećera, smokve su korisne tijekom oporavka nakon iscrpljenosti ili kao dio detoksikacijske prehrane.
Podrška zdravlju probave
Smokve su od davnina poznate po tome da olakšavaju probavu, a posebno se ističu u borbi protiv zatvora. Njihov visok sadržaj vlakana djeluje kao prirodan poticaj crijevima. U jednoj studiji koja je obuhvatila 150 osoba sa sindromom iritabilnog crijeva sa zatvorom (IBS-C), sudionici koji su konzumirali otprilike četiri suhe smokve (oko 45 grama) dvaput dnevno, primijetili su značajno smanjenje simptoma poput bolova, nadutosti i zatvora.
Pektin, vrsta topljivih vlakana koju smokve sadrže, potiče redovitu stolicu i ima blago laksativno djelovanje. Upravo zbog toga se smokve često preporučuju kao prirodan način za održavanje zdrave probave.
Doprinos snižavanju kolesterola
Osim što potiču probavu, smokve mogu imati pozitivan učinak i na razinu kolesterola u krvi. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Phytotherapy Research, smokve mogu doprinijeti povećanju razine HDL-a, odnosno 'dobrog' kolesterola.
Dodatne studije pokazale su da suplementacija ekstraktom lista smokve može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola, triglicerida te istovremeno poboljšati lipidni profil. Zasluge za to ponovno idu vlaknima, točnije pektinu, koji se u tijelu veže za kolesterol i potiče njegovo izlučivanje.