Grožđe je jedno od najpopularnijih ljetnih voćki, a zbog svoje svestranosti i brojnih zdravstvenih benefita omiljeno je diljem svijeta. Možemo ga jesti svježe ili od njega napraviti džem, sok, žele, ocat, vino ili grožđice.

Ne preporučuje se osobama s dijabetesom

Šećer koji se nalazi u grožđu je jednostavan šećer koji se lako razgrađuje i koristi u tijelu. Prema glikemijskom indeksu grožđe ima vrijednost od 43-53, pa je visokoglikemijske namirnica. Kao takav, ne preporučuje se u prehrani osoba s dijabetesom.

Grožđe
Foto: Shutterstock

Sjemenke grožđa imaju svoju nutritivnu vrijednost, naime iz njih se posebnim postupkom ekstrahira ulje koje sadrži fitokemikalije, tanin, polifenol i višestruko nezasićene masne kiseline, koje imaju dobra zdravstvena svojstva. Kod stolnih sorti sjemenke su zakržljale pa se od njih dobivaju suhe grožđice.

Zdravstvene dobrobiti

Paradoksalno, pouzdana je činjenica da u Francuskoj, gdje je visoka razina prehrane masnom hranom životinjskog podrijetla, bolesti srca i krvnih žila nisu povišene. Vjeruje se da je uzrok tome redovna konzumacija vina. Ni sok od grožđa nije za podcijeniti.

Grožđe.jpg
Foto: Shutterstock

'Konzumacija grožđa smanjuje rizik od arterioskleroze, smanjuje kolesterol, djeluje protuupalno, regulira krvni tlak te povećava psihičke i tjelesne sposobnosti, osobito kod starijih osoba. Osim navedenog, grožđe je dobro i za čišćenje želuca, a potiče i rad bubrega i jetre', ističe nutricionistica Jasna Vujičić.

Kako kupiti dobro grožđe?

Kad kupujete grožđe, birajte ono potpuno zrelo jer sadrži čitavo bogatstvo fitonutrijenata. Izbjegavajte voće s osušenom peteljkom, kao i ono s oštećenom opnom i ono iz kojeg curi sok. Također, hrpa ne smije mirisati na alkohol.

Čuvajte ga u hladnjaku

Budući da se grožđe brzo kvari na sobnoj temperaturi, čuvajte ga u hladnjaku, neoprano, u posudi za hranu. Tako će se održati oko pet dana. Prije upotrebe ga operite pod tekućom vodom. Ako nećete sve pojesti, škarama odrežite koliko vam je stabljike dovoljno.

Grožđe.jpg
Foto: Shutterstock

Iskoristite ono što vam ljeto nudi i za međuobrok odaberite najbolje - svježe grožđe. Volite li eksperimentirati, slobodno možete, no grožđe je u principu najmanje spojivo s ostalim namirnicama. Iznimka je možda čokolada s grožđicama, ali i tu treba biti oprezan jer se i u uživanju može pretjerati.