Isplati se brinuti o svojim kostima, one vam ne samo da pomažu da se krećete i ostanete uspravni, već i štite vaše osjetljive unutarnje organe te osiguravaju ključne minerale poput kalcija i fosfora kad ih tijelo treba za druge svrhe, prema Nacionalnom institutu za artritis, bolesti mišićno-koštanog sustava i kože.

Nažalost, već oko 40. godine, te važne strukture počinju gubiti masu jer tijelo prestaje obnavljati staro koštano tkivo, prema Američkoj akademiji ortopedskih kirurga (AAOS).

Kosti kralježnica.jpg
Foto: Shutterstock

Ovaj postupni gubitak može utjecati na vašu sposobnost kretanja vlastitom snagom i povećava rizik od razvoja iscrpljujućeg stanja poput osteoporoze — osim ako ne unosite hranjive tvari potrebne za usporavanje tog gubitka.

'Ono što jedemo i aktivnosti koje provodimo tijekom godina utječu na zdravlje kostiju', kaže Angelo Planells, registrirani dijetetičar iz Akademije za prehranu i dijetetiku sa sjedištem u Seattleu.

Kako biste izgradili i zaštitili zdrave kosti, obavezno uvrstite ove namirnice koje preporučuje dijetetičar u svoju prehranu. I zapamtite – raznolikost je ključna kada je riječ o prehrani i zdravlju kostiju. Zato u svaki obrok uključite dobru kombinaciju različitih skupina namirnica – vaše kosti (i vaše nepce) bit će vam zahvalni.

Mliječni proizvodi mogu biti izvrstan izvor kalcija za jačanje kostiju

Postoji razlog zašto se mlijeko, jogurt i sir često spominju u kontekstu zdravlja kostiju: puni su kalcija, glavne hranjive tvari koja doprinosi čvrstoći i strukturi kostiju, prema Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH).

Mlijeko.jpg
Foto: Shutterstock

Jedna šalica obranog mlijeka i jedna šalica običnog obranog grčkog jogurta odlični su izvori kalcija, prema podacima USDA.

Hoćete li odabrati punomasne ili obrane mliječne proizvode ovisi o vašim osobnim preferencijama. 'Ako netko pokušava smršavjeti, možda bi se trebao držati proizvoda s nižim udjelom masti', kaže dijetetičarka Sandy Allonen iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu.

Ako birate opciju bez masti, birajte hranu obogaćenu vitaminima topivima u mastima koji su ključni za jake kosti, poput vitamina A i D.
'Kada uklonite masti, uklanjate i vitamine topive u mastima', objašnjava Allonen.

Orašasti plodovi pružaju magnezij i fosfor koji jačaju kosti

Iako sadrže malo kalcija, orašasti plodovi nude druge hranjive tvari važne za zdravlje kostiju: magnezij i fosfor. Magnezij pomaže u apsorpciji i zadržavanju kalcija u kostima, kaže Allonen.

Potrebno je ograničiti unos zasićenih i trans masti
Foto: Shuterstock

Fosfor je ključna komponenta kostiju – oko 85 % fosfora u tijelu nalazi se u kostima i zubima, prema NIH.

Od mnogih vrsta orašastih plodova, bademi su uvijek dobar izbor: 30 grama badema (mala šaka) dobar je izvor magnezija i sadrži i nešto fosfora, prema USDA.

Sjemenke imaju sličan profil hranjivih tvari kao i orašasti plodovi

'Kao i orašasti plodovi, sjemenke vam osiguravaju kalcij, magnezij i fosfor', kaže Allonen.

One također pružaju vlakna i omega-3 masne kiseline – vrstu polinezasićenih masti koje mogu sniziti kolesterol, smanjiti upale i podržati zdravlje mozga i živčanog sustava.

Sjemenke bundeve.jpg
Foto: Shutterstock

Chia, lanene, bučine i sezamove sjemenke odličan su dodatak prehrani. (Chia i lanene sjemenke treba konzumirati mljevene radi bolje apsorpcije omega-3.)

Primjerice, 30 grama sezama izvrstan je izvor kalcija i magnezija, te dobar izvor fosfora.

Dodajte ih u smoothieje, peciva ili pospite po salatama.

Križasto povrće bogato je hranjivim tvarima koje jačaju kosti

Lisnato zeleno povrće iz porodice krstašica, poput kelja, brokule, kupusa i rikule, sadrži vitamine K i A te kalcij – sve važne za zdravlje kostiju, prema Državnom sveučilištu Oregon.

'Vitamin K djeluje s kalcijem u izgradnji zdravih kostiju', kaže Allonen.

Nedostatak vitamina K povezan je s osteoporozom i prijelomima.

1 šalica kuhanog kelja izvrstan je izvor vitamina K, dobar izvor kalcija i vitamina A. Ako ne volite kelj, brokula je također dobar izbor – kuhana i nasjeckana brokula nudi vitamin K, A, kalcij i magnezij.

Brokula.jpg
Foto: Shutterstock

Grah je moćna biljna hrana puna nutrijenata korisnih za kosti

Sve vrste graha bogate su magnezijem, kalcijem i fosforom.

Također su dobar izvor vlakana i biljnih proteina – što je korisno za one koji slijede biljnu prehranu.

Koje namirnice čuvaju kosti i štite od osteoporoze
Foto: Shutterstock

Suprotno uvriježenom mišljenju, biljna prehrana (koja uključuje više voća, povrća i cjelovitih žitarica) ne šteti zdravlju kostiju. Veganska prehrana nije povezana s povećanim rizikom od prijeloma ako se unosi dovoljno kalcija, pokazuje istraživanje.

NIH preporučuje odraslima dnevni unos od 1.000 do 1.300 mg kalcija, ovisno o spolu i dobi. Na primjer, 1 šalica crnog graha sadrži 84 mg kalcija te je izvrstan izvor magnezija i fosfora, kao i vlakana i biljnih proteina.

Masna riba osigurava vitamin D, ključan za zdrave kosti

Premda prehrana sama po sebi vjerojatno neće osigurati dovoljno vitamina D, masne ribe poput lososa, tune i pastrve mogu pomoći.
Vitamin D (poznat kao 'sunčev vitamin') pomaže tijelu da apsorbira kalcij i neophodan je za rast i obnovu kostiju.

Nažalost, gotovo 50 % svjetske populacije ima manjak vitamina D zbog nedovoljne izloženosti suncu, prema istraživanju.

Losos je najzdravija riba
Foto: Shutterstock

'Izlaganje suncu može potaknuti proizvodnju vitamina D, ali zbog tipa kože i mjesta stanovanja možda nećete dobiti dovoljno', kaže Planells.

Također treba biti oprezan s prekomjernim izlaganjem suncu zbog rizika od raka kože, pa je prehrana važan izvor.

NIH preporučuje unos od 600 IJ (15 mcg) dnevno za odrasle mlađe od 70 godina i 800 IJ (20 mcg) za starije od 70.

30 grama dimljene tune dobar je izvor vitamina D, a konzerva lososa (90 g) izvrstan je izvor, prema USDA.

Obogaćeni sokovi i cjelovite žitarice puni su kalcija

Ako ne podnosite mliječne proizvode, hrana obogaćena kalcijem i vitaminom D može pomoći.Obogaćeni proizvodi poput žitarica i soka mogu imati više kalcija nego lisnato povrće poput kelja, kaže Planells.

Sok od naranče.jpg
Foto: Shutterstock

Na primjer, šalica žitarica s grožđicama sadrži kalcij i dobar je izvor vitamina D, a 230 ml soka od naranče obogaćenog kalcijem izvrstan je izvor i kalcija i vitamina D.