Povišena razina kolesterola u krvi, ako se ne otkrije na vrijeme, može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze i drugih. Problem s kolesterolom je taj što u početku ne daje jasne simptome. Dr. Olga Ličina, klinička nutricionistica, pojasnila je u kojim slučajevima kolesterol ipak daje neke znakove te kako se trebaju hraniti osobe s predispozicijama za povišeni kolesterol.

'Povišene razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi obično ne uzrokuju jasne simptome, osobito u početnim fazama. Zbog toga se često naziva 'tihi problem' jer osoba obično samo na temelju simptoma ne može zaključiti da ima ovaj problem.

Kolesterol, srčani udar, infarkt.jpg
Foto: Shutterstock

Međutim, dugotrajne visoke razine LDL kolesterola mogu pridonijeti razvoju ateroskleroze (nakupljanju masnih naslaga na stjenkama arterija).

'To može uzrokovati određene simptome ili zdravstvene probleme, kao što su: bol u prsima, umor, hladna stopala ili bol u nogama, a jedan od najočitijih simptoma su žute naslage na koži ili oko očiju (ksantelazma). Radi se o masnim naslagama koje mogu ukazivati ​​na visoku razinu kolesterola. Međutim, većina ljudi neće osjetiti nikakve simptome dok se ne razviju ozbiljne komplikacije poput srčanog ili moždanog udara', objasnila je doktorica.

Kolesterol srce.jpg
Foto: Shutterstock

Povišene razine kolesterola u krvi rezultat su kombinacije prehrane, genetskih čimbenika i drugih životnih navika. Najpouzdaniji način određivanja razine kolesterola je laboratorijska pretraga krvi.

Kako bi izbjegli povišenu razinu lošeg kolesterola, jedite zdrave masti, vlakna i cjelovite žitarice. Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostore, a povećajte tjelesnu aktivnost te povedite računa o zdravoj prehrani.