Povišena razina kolesterola u krvi, ako se ne otkrije na vrijeme, može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze i drugih. Problem s kolesterolom je taj što u početku ne daje jasne simptome. Dr. Olga Ličina, klinička nutricionistica, pojasnila je u kojim slučajevima kolesterol ipak daje neke znakove te kako se trebaju hraniti osobe s predispozicijama za povišeni kolesterol.
'Povišene razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi obično ne uzrokuju jasne simptome, osobito u početnim fazama. Zbog toga se često naziva 'tihi problem' jer osoba obično samo na temelju simptoma ne može zaključiti da ima ovaj problem.
Međutim, dugotrajne visoke razine LDL kolesterola mogu pridonijeti razvoju ateroskleroze (nakupljanju masnih naslaga na stjenkama arterija).
'To može uzrokovati određene simptome ili zdravstvene probleme, kao što su: bol u prsima, umor, hladna stopala ili bol u nogama, a jedan od najočitijih simptoma su žute naslage na koži ili oko očiju (ksantelazma). Radi se o masnim naslagama koje mogu ukazivati na visoku razinu kolesterola. Međutim, većina ljudi neće osjetiti nikakve simptome dok se ne razviju ozbiljne komplikacije poput srčanog ili moždanog udara', objasnila je doktorica.
Povišene razine kolesterola u krvi rezultat su kombinacije prehrane, genetskih čimbenika i drugih životnih navika. Najpouzdaniji način određivanja razine kolesterola je laboratorijska pretraga krvi.
Kako bi izbjegli povišenu razinu lošeg kolesterola, jedite zdrave masti, vlakna i cjelovite žitarice. Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostore, a povećajte tjelesnu aktivnost te povedite računa o zdravoj prehrani.