Što smo stariji, to nam je važnije paziti na prehranu. Kako starimo, naša se tijela mijenjaju, metabolizam se usporava, gubimo mišićnu masu i ukupna energija opada.

Zato je važno pratiti svoju prehranu i osigurati svom tijelu sve hranjive tvari koje su mu potrebne za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Preporuča se raznolika i uravnotežena prehrana koja sadrži dovoljne količine bjelančevina, ugljikohidrata, zdravih masti, vitamina i minerala.

Također je važno smanjiti unos hrane s visokim udjelom šećera, soli i zasićenih masnoća jer to može povećati rizik od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti itd.

Najbolje namirnice za doručak nakon 50
Foto: Shutterstock

Također se preporučuje jesti male obroke češće tijekom dana kako biste održali metabolizam i smanjili glad. Na kraju, ne zaboravite piti dovoljno vode kako biste ostali hidrirani i zdravi.

Što se doručka tiče, on je uistinu jedan od najvažnijih obroka.

Doručak pomaže pokrenuti vaš metabolizam i pripremiti vaše tijelo za dnevne aktivnosti. Nedovoljno jelo ujutro može dovesti do slabe koncentracije, probavnih smetnji, umora i razdražljivosti.

Zato se preporučuje da za doručak jedete hranu bogatu proteinima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama kako biste svom tijelu dali sve što mu je potrebno za učinkovito funkcioniranje.

Primjerice, kajgana s povrćem, zobene pahuljice s voćem i orašastim plodovima, grčki jogurt s bobičastim voćem i orašastim plodovima, tost s avokadom i jajetom – sve su to primjeri zdravih doručaka koji tijelu mogu dati energiju i hranjive tvari za cijeli dan. 

4 osnovna proizvoda za doručak nakon 50

Jaja

Jaja su izvor visokokvalitetnih proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za regeneraciju i održavanje mišića i tjelesnih tkiva.

Osim toga, jaja sadrže vitamine i minerale poput vitamina D, vitamina B12, željeza i cinka koji su važni za zdravlje i održavanje tjelesnih funkcija.

Nakon 50. godine naša tijela prolaze kroz promjene poput smanjenja mišićne mase, smanjenja gustoće kostiju i smanjenja razine hormona.

Najbolje namirnice za doručak nakon 50
Foto: Shutterstock

Stoga je važno jesti hranu koja može pomoći u usporavanju ovih procesa. Jaja, zbog sadržaja proteina i vitamina, mogu pomoći u održavanju mišićne mase i zdravlja kostiju.

Osim toga, jaja sadrže kolin, koji je važan nutrijent za zdravlje mozga i živčanog sustava. Kolin pomaže u održavanju funkcije pamćenja i koncentracije, što može biti osobito važno za starije osobe.

No, kao i kod svake druge namirnice, važno je jaja konzumirati umjereno i u kombinaciji s drugom zdravom hranom kako biste osigurali uravnoteženu prehranu.

Zobena kaša

Zobene pahuljice su zdrava i hranjiva namirnica koja posebno može biti od koristi osobama starijim od 50 godina.

Evo nekoliko razloga zašto je zobena kaša važna za doručak nakon 50. godine!

1. Hranjiva vrijednost

Zobene pahuljice sadrže niz hranjivih tvari, uključujući vitamine B skupine, željezo, cink, magnezij, fosfor i druge važne minerale. Ove hranjive tvari mogu pomoći u održavanju zdravlja srca, kostiju, mišića i živčanog sustava.

2. Bogata vlaknima

Zobene pahuljice sadrže i topiva i netopiva vlakna koja mogu poboljšati probavu, smanjiti razinu kolesterola u krvi i smanjiti rizik od raznih bolesti poput dijabetesa, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

Doručak kaša orasi zobene.jpg
Foto: Shutterstock

3. Nizak glikemijski indeks

Zobene pahuljice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju nagle promjene razine šećera u krvi. Ovo može biti posebno važno za osobe starije od 50 godina, koje mogu biti izložene povećanom riziku od razvoja dijabetesa.

4. Poboljšanje kognitivnih funkcija

Neka istraživanja sugeriraju da konzumiranje zobene kaše može poboljšati kognitivne funkcije poput pamćenja i koncentracije.

Sve u svemu, zobena kaša je zdrava i hranjiva namirnica koja može biti posebno korisna za osobe starije od 50 godina. Može pomoći u očuvanju zdravlja, poboljšati probavu, smanjiti razinu kolesterola i smanjiti rizik od razvoja raznih bolesti.

Prirodni jogurt

Prirodni jogurt je izvor visokokvalitetnih proteina, kalcija i drugih važnih nutrijenata koji mogu biti posebno važni za starije osobe.

Kalcij je važan nutrijent za zdravlje kostiju koji može pomoći u prevenciji osteoporoze, što je posebno važno za starije osobe. Prirodni jogurt također sadrži probiotike koji mogu pomoći u održavanju zdrave crijevne flore i cjelokupnog probavnog zdravlja.

Jogurt.jpg
Foto: Shutterstock

Osim toga, obični jogurt sadrži manje šećera od nekih drugih vrsta jogurta, što može biti posebno važno za osobe s dijabetesom ili drugim zdravstvenim problemima povezanim sa šećerom u krvi.

Konačno, obični jogurt može biti koristan za očuvanje zdravlja srca. Sadrži magnezij, kalij i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Svježi sir

Svježi sir vrijedan je izvor bjelančevina neophodnih za očuvanje mišićne mase i zdravlja tkiva u bilo kojoj dobi.

No nakon 50. godine dolazi do opadanja mišićne mase i snage zbog prirodnog procesa starenja. Stoga je važno povećati unos proteina kako bi se održala mišićna masa i smanjio rizik od mišićne distrofije.

Zrnati sir.jpg
Foto: Shutterstock

Osim toga, svježi sir je dobar izvor kalcija, koji je važan mineral za zdravlje kostiju. Nakon 50. godine koštana masa također počinje opadati, što može dovesti do osteoporoze. Redovita konzumacija svježeg sira može povećati unos kalcija i smanjiti rizik od osteoporoze.

Svježi sir sadrži i druge važne hranjive tvari, poput vitamina B12 koji pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava i vitamina D koji pomaže u apsorpciji kalcija i održavanju zdravih kostiju.

Osim toga, svježi sir je niskokalorični proizvod koji može pomoći u kontroli težine, što je također važan faktor za zdravlje nakon 50 godina.

Sve u svemu, svježi sir vrijedan je izvor bjelančevina, kalcija i drugih nutrijenata koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja i spriječiti razvoj raznih bolesti povezanih sa starenjem, piše Stil.