Creme brulée, ili zapečena krema s vanilijom, jedan je od najpoznatijih klasika francuskog slastičarstva. Tradicionalno se radi od vanilije, ali uvijek se možete poigrati sa začinima ili poslužiti uz svježe voće.

Imajte na umu da su sastojci dostatni za četiri serviranja.

Crème brulée

Sastojci:

420 ml vrhnja za šlag
100 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
5 žumanjaka
50 g kristal šećera

Postupak:

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U duboki pleh stavite četiri okrugle keramičke posudice. U lonac ulijte mlijeko i vrhnje. Prepolovite mahunu vanilije, vrhom noža pokupite sjemenke pa sve to dodajte u mlijeko i vrhnje.

Žumanjak mutite sa šećerom dok ne postane pjenast. Mlijeko, vrhnje i vaniliju stavite na vatru pa zagrijte. Dok je još vruće, postepeno ulijte u umućena jaja, konstantno miješajući pjenjačom. Procijedite kremu kroz sito i izvadite mahunu, a potom žlicom maknite pjenicu s vrhnja.

U duboki pleh ulijte vruću vodu, tako da su keramičke posudice budu djelomično uronjene, a zatim ih napunite kremom i pokrijte folijom. Pecite otprilike pola sata pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ostavite preko noći u hladnjaku, a neposredno prije serviranja pospite s pola žličice šećera i zapecite brenerom kako bi se šećer karamelizirao.