Pjevač Marko Bošnjak večeras predstavlja Hrvatsku na Euroviziji u Baselu. Naš predstavnik pokušat će osvojiti žiri i publikom s pjesmom "Posion Cake". Možda je baš ovo prilika da prvi put navijajte za hrvatskog izvođača dok uživate uz komad torta jer je prigodna grickalica. Predlažemo sočnu tortu od čokolade i jagoda. 

Recept za tortu od čokolade i jagoda

Sastojci

Biskvit:

  • malo ulja 
  • 24 keksa od kakaa (ukloniti bijeli dio) 
  • 6 žlica maslaca 
  • malo soli 

Čokoladna krema:

  • 2 žlice želatine
  • 2 i pol žlice hladne vode 
  • 200 grama čokolade 
  • 600 ml tučenog vrhnja 
  • 60 g šećera u prahu 
  • 1 i pol kg jagoda 

Preljev:

  • 120 ml tučenog vrhnja 
  • 150 g čokolade 
  • naribana čokolada za dekoraciju 

Priprema 

Kora: Pleh za tortu premažite s malo ulja. Usitnite kekse u blenderu, dodajte sol i rastopljen maslac. Sve sastojke sjedinite pa prebacite smjesu na pleh i dobro pritisnite. 

Čokoladna krema: U maloj zdjeli promiješajte želatinu i vodu pa pustite neka odstoji 5 do 10 minuta. U međuvremenu, čokoladu usitnite maksimalno da bi se lakše otopila i stavite u zdjelu otpornu na toplinu.

U malom loncu dodajte 200 ml tučenog vrha, želatinu te pustite da zavrije na srednje jakoj vatri. Miješajte dok se ne sjedini. Zatim prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se čokolada ohladi, povremeno mješajući.

U drugoj zdjeli umutite ostatak (400 ml) tučenog vrhnja sa šećerom u prahu dok ne bude čvrsta smjesa. Tu čvrstu smjesu polako dodajte u otopljenu čokoladu i miješajte dok se ne sjedini. Preko kore namažite tanki sloj čokoladne kreme.

Presjecite na pola onoliko jagoda koliko je potrebno da se poredaju na unutarnji rub pleha, a zatim stavite cijele jagode iznutra. 

Dio čokoladne kreme stavite u vrećicu za zamrzivač kojoj ste odsjekli vrh i popunite sve prazine između jagoda, a zatim kremu rasporedite po cijelom plehu i poravanajte. Stavite u hladnjak na nekih 4-6 sati. 

Preljev: U malom loncu zagrijte 120 ml tučenog vrhnja. Stavite usitnjenu čokoladu u posudu otpornu na toplinu i prelijte zagrijanim tučenim vrhnjem. Ostavite da odstoji 3 minute, a zatim miješajte dok se u potpunosti ne otopi. Potom preljev stavite u hladnjak nekih 15 minuta da se malo zgusne pa razmažite preko čokoladne kreme. Vrh torte ukrasnite naribanom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa