Nekada se kuharsko umijeće vrednovalo prema izvrsnosti njegova souffléa, a danas je sve u znaku dobrog hamburgera. Ako, sukladno stilu života, možete pojesti dobar brzi obrok, onda vas je kuhar "kupio“. Proslavljeni kuhari, gastro bloggeri i druge kulinarske zvijezde "stavljaju na kocku svoju reputaciju“ kad demonstriraju što mogu učiniti s pljeskavicom. Istražili smo kako poznati chefovi i influenceri pripremaju burgere, čime ih kombiniraju i što svaki dobar burger mora imati da bi bio savršen. A savršeni burger, uz kvalitetno meso i druge dodatke te malo gastro-kretaivnosti, možemo pojesti i kod kuće. Kako je ovo doba godine idealno vrijeme za roštiljanje na otvorenom (može i na balkonu ako nemate bolju opciju!), sve za savršeni burger po odličnim cijenama, uključujući i vege opcije, možete po odličnim cijenama pronaći u Eurospinu. Od 22. do 28. svibnja ponuda u Eurospin trgovinama još je raskošnija i povoljnija!
Zanimalo nas je što za poznate chefove znači savršen hamburger. Iznenadili smo se što sva ljepota i izbalansiranost okusa dolazi iz jednostavnosti!
Bobby Flay smatra se jednim od istaknutih kuhara američke kuhinje. Slavu je stekao i u brojnim televizijskim nastupima, posebice na Food Networku. Za svoj je grill 2008. dobio Michelinovu zvjezdicu. Njegova kuharica "Burgers, Fries, & Shakes“ sadrži 33 recepta za hamburgere, a mi otkrivamo jedan kojeg je, kako je pojasnio, napravio po uzoru na kubanske sendviče, koji su punjeni pečenom svinjetinom, dimljenom šunkom, majonezom s češnjakom, ljutim senfom, kiselim krastavcima i cheddar sirom.
"Nije teško pretvoriti ovaj kubanski specijalitet u američki: samo zamijenite pečenu svinjetinu s dobrim starim hamburgerom“, rekao je Bobby, čiji smo burger pripremili od proizvoda iz Eurospina.
Sastojci:
1 goveđi hamburger, 1/2 šalice light majoneze Sunny Nature, 4 režnja pečena češnjaka, 4 peciva za hamburger, 1/4 šalice Dijon senfa, 8 kriški topljenog sira cheddra u listićima, 4 tanke ploške slanine za pečenje, kiseli krastavci
Priprema: goveđe hamburgere ispecite na roštilju. Pomiješajte majonezu i pečeni češnjak u maloj posudi i začinite solju i paprom po ukusu. Obje strane svake kiflice namažite majonezom i senfom. Stavite krišku sira na dno svakog peciva, stavite hamburger na vrh, a zatim na hamburger stavite krišku slanine, drugu krišku sira i kriške kiselih krastavaca. Pokrijte drugim dijelom peciva.
Anthony Bourdain bio je prava svjetska kulinarska zvijezda, čiji se savjeti respektiraju i godinama nakon njegove smrti. Volio je jednostavnost u svojoj kuhinji. Njegov omiljeni recept za burger je klasičan i minimalistički: goveđa pljeskavica, dimljena slanina, sir i eventualno zelena salata.
„U savršenom svijetu, trebali biste moći jesti hamburger jednom rukom. Mislim da je jedan od najvećih grijeha u gastro svijetu napraviti hamburger koji je jednostavno teško pojesti“, govorio je Bourdain koji je i sam bio veliki obožavatelj hamburgera i koji je neprestano ponavljao jedan važan savjet: "Ne pritišćite hamburgere dok se peku!“. Od dodataka je favorizirao tek kečap i luk; čak je i rajčicu izbjegavao, jer otežava jedenje burgera jednom rukom.
Katie Lee Biegel je američka kuharica, autorica kuharica i televizijska voditeljica, poznata po svom radu na Food Networku te jedna je od chefova koji privlače pažnju svojim radom. Doduše, udana je za pjevača Billyja Joela, pa i to ide u prilog njezinoj popularnosti. No, bila je jedina žena između 18 kuhara u natjecanju "Burger Bash" na Food Network's NYC Food & Wine Festivalu, gdje je svoj “Logan County Burger” poslužila između dva komada bijelog kruha sa sirovim lukom i sirom.
Priprema: namažite maslacem jednu stranu svake kriške kruha. Pecite meso oko 3 minute na tavi sa svake strane. Ocijediti na papirnatim ubrusima. U istu tavu stavite šest kriški kruha (ili peciva za hamburger, jer je to za većinu, ipak, "zlatni standard“), s maslacem prema dolje. Na svaku stavite krišku sira, po želji malo luka i pljeskavicu. Na vrh stavite preostale kriške sira i kruha, s maslacem prema gore i zapecite oko 2 minute sa svake strane. Poslužite sa senfom, kečapom, kiselim krastavcima ili bilo kojim drugim nadjevom za hamburger po želji.
Sve za hamburger party kod kuće potražite u Eurospin trgovinama – od 22. do 28. svibnja uživajte u velikom izboru svega za roštilj po odličnim cijenama.
*Sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom.