Recept za kolač od prhkog tijesta s karamelom prvi put se pojavljuje početkom 1970-ih u australskom ženskom tjedniku Women’s Weekly, ali naziv "Millionaire shortbread" u prijevodu "kolač milijunaša" čini se da potječe iz Škotske. Nastao je iz prvih recepata elizabetanske Škotske, a ideja o dodavanju čokoladne glazure nastala je u 19. stoljeću.
Inače naziv "shortbread" odnosi se na britanske kolačiće od prhkog tijesta, a nakon što im je dodan sloj karamela i čokoladna glazura, dobili su prefiks milijunašev.
Recept za milijunašev kolač
Sastojci:
Za tijesto:
- 225 g maslaca
- 125 g šećera
- 340 g brašna
- 1 prstohvat soli
Za karamel:
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 400 ml kondenziranog mlijeka
- 3-4 žlice javorovog sirupa ili otopljenog meda
Za glazuru:
- 250 g čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, a zatim pravokutni lim (33 cm x 23 cm) obložite papirom za pečenje. Pokrijte i stranice.
Za prhko tijesto mikserom oko tri minute miješajte omekšali maslac, šećer i sol. Zatim dodajte prosijano brašno i miksajte još tri minute. U početku će se tijesto mrviti, ali nastavite miješati dok ne dobijete grubu smjesu.
Stavite tijesto u lim, pa ga utisnite da biskvit bude debljine oko centimetar. Stavite u pećnicu i pecite oko 35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Zatim pustite da se tijesto potpuno ohladi i stavite u hladnjak.
Stavite maslac, šećer, kondenzirano mlijeko, javorov sirup u lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri. Pustite da lagano kuha oko 30 minuta uz stalno miješanje dok se tekućina ne pretvori u gustu karamelu.
Karamel stavite na biskvit i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak na još sat vremena da se karamel stegne.
Na kraju čokoladu otopite na pari i prelijte preko karamela. Stavite kolač u hladnjak da se stegne pa narežite na kocke.