Iako nemam ništa protiv slanih galetta sa sezonskim povrćem, poput tikvica, cherry rajčica ili patlidžana, slatke su nam verzije još draže. Na samom vrhu liste je jednostavna galette s borovnicama i vanilijom, koju ćete pripremiti bez puno truda.

Imajte na umu da se tijesto mora hladiti kako bi bilo prhko i reprezentativno. Kad se ispeče, poslužite je toplu, s kuglicom sladoleda po izboru ili tučenim vrhnjem.

Galette s borovnicama

Sastojci:

200 g brašna
150 g maslaca
75 g šećera
2 žumanjka
400 g borovnica
1 štapić vanilije
2 žlice kukuruznog brašna
1 limun (sok)

Priprema:

Pomiješajte brašno, maslac i 25 g šećera rukama u mrvičastu smjesu pa dodajte jedan žumanjak. Kratko mijesite, a potom razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu od dva centimetra. Premjestite tijesto na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na barem pola sata.

Za to vrijeme prepolovite mahunu vanilije i nožem ostružite sjemenke. Pomiješajte ih s borovnicama, preostalim šećerom, sokom limuna i kukuruznim brašnom. Nadjenite ohlađeno tijesto, podignite rubove pa premažite preostalim žumanjkom. Stavite još kratko u hladnjak, dok čekate da se pećnica zagrije na 180 stupnjeva. Pecite otprilike 25 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Dobar tek!