Krumpir je najpopularniji prilog, ali i namirnica od koje se pripremaju raznovrsni samostalni obroci. Omiljen je na razne načine, od kuhanog, pečenog, prženog, pire i restanog do popečka ili u složencima poput francuskog krumpira te musaka.
Za današnji brzi ručak predlažemo vam ga pečenog u kombinaciji s gljivama i malo slanine.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 100 g sira
- 300 g svježih gljiva (npr. šampinjona)
- 50 g slanine
- 3 češnja češnjaka
- ulje
- sol
- papar
- biljni začini
Priprema:
1. Gljive narežite na komade i popržite u tavi na zagrijanom ulju. Dodati slaninu narezanu na kockice, začine, poklopiti lonac i ostaviti da se sve krčka oko pet minuta.
2. Nakon toga dodajte očišćene krumpire (ako su veći narežite ih), protisnute režnjeve češnjaka, posolite, popaprite i promiješajte. Dinstajte uz povremeno dolijevanje vode, ne previše jer jelo ne smije biti kašasto.
3. Nakon 40-tak minuta maknite posudu sa štednjaka, dodajte naribani sir, promiješajte, maknite s vatre čim se sir otopi i pospite peršinom.
Izvor: Stil