Milijuni žena tijekom svog odraslog života bore se s problemom nakupljanja masnoće na trbuhu i oko struka. Kada netko navrši 40 ili 50 godina, čini se da višak masnoće s trbuha nikada neće nestati. Iako nije moguće lokalno smanjiti salo na trbuhu, postoje određene namirnice koje pomažu u njegovom sagorijevanju i potiču gubitak kilograma kada se kombiniraju s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.
Da bi saznali koje su to namirnice, časopis 'Woman's World' kontaktirao je dr. Vicki Kenig, registriranu dijetetičarku, koja je objasnila zašto je teže sagorjeti masnoće na trbuhu nakon 50. godine i podijelila svoje omiljene namirnice za smanjenje opsega struka.
Zašto je tako teško skinuti masnoće s trbuha?
Ako primijetite da gubite težinu u kukovima i nogama, ali vam salo na trbuhu neće nestati, niste sami. 'Osim ako ne promijenite neke od svojih starih navika, salo na trbuhu vjerojatno će ostati', kaže Kenig.
Postoji nekoliko razloga za to. Tijelo voli skladištiti višak masti upravo u ovom području. Salo na trbuhu može se nakupljati s viškom ugljikohidrata i ukupnim povećanjem unosa kalorija. Ako tijelo ima dovoljno glikogena pohranjenog u jetri i dovoljno glukoze za energetske potrebe mišića i tjelesnih funkcija, višak glukoze pretvara se u masnoću i skladišti u trbuhu, objašnjava nutricionistica. Konzumacija previše šećera i masne hrane može dovesti do stvaranja štetne visceralne masti koja se nakuplja duboko u trbuhu oko organa i širi struk.
Salo na trbuhu također se može povećati tijekom perimenopauze i menopauze zbog hormonskih promjena u tom razdoblju. 'Proizvodnja estradiola smanjuje se, dok se razina testosterona i luteinizirajućeg hormona povećava. Ove promjene doprinose skladištenju veće količine masti u tijelu, posebno u središnjem dijelu trbuha', objašnjava Kenig.
Najbolje namirnice koje sagorijevaju salo na trbuhu nakon 50. godine
Iako tijelo želi skladištiti masnoću u trbuhu, možete je sagorjeti obogaćivanjem prehrane pravim namirnicama. Jedna zajednička osobina ovih namirnica jest da sadrže proteine. Studije su pokazale da povećanje unosa proteina uz smanjenje kalorija može pomoći u sagorijevanju masnoća na trbuhu, kaže nutricionistica.
Ove četiri obroka bogata proteinima dr. Kenig preporučuje za sagorijevanje masnoća na trbuhu
1. Svježe povrće s trećinom šalice humusa
Humus od slanutka pruža značajnu dozu vlakana uz proteine. Vlakna pomažu u povećanju osjećaja sitosti i sprječavaju grickanje slatke hrane, što može doprinijeti nakupljanju masnoće na trbuhu.
2. Grčki jogurt s porcijom voća
Grčki jogurt izvanredan je izvor proteina, pomaže u osjećaju sitosti i poboljšava razinu šećera u krvi te inzulinski odgovor, što potiče gubitak težine i sagorijevanje masnoća na trbuhu.
3. Smoothie s lanenim ili chia sjemenkama
Uz proteinski prah, tajni sastojak ovog smoothija za sagorijevanje masnoća su lanene ili chia sjemenke bogate vlaknima. Nedavna studija otkrila je da konzumacija lanenog sjemena povezuje se s manjom tjelesnom težinom, visceralnom masnoćom i ukupnom tjelesnom masnoćom. Chia sjemenke, bogate omega-3 masnim kiselinama, mogu pomoći u smanjenju opsega struka.
4. Edamame
Grickanje mahunarki edamame - mladih nezrelih zrna soje - predstavlja izvrsnu alternativu čipsu ili perecima. Bogato je proteinima, a s malo kalorija. Jedna studija otkrila je da uključivanje edamamea u prehranu povećava ukupni gubitak težine i masnoće na trbuhu kod žena s prekomjernom težinom.
Zapamtite, nije potrebno potpuno mijenjati prehranu preko noći. Počnite tako što ćete u dnevnu prehranu dodati jednu ili dvije od ovih namirnica koje sagorijevaju masnoće na trbuhu i promatrajte kako vaše tijelo reagira. Mali, dosljedni izbori donose velike rezultate, savjetuje Sensa.rs.

