Voće i povrće smatraju se hranom kojom se mogu postići vitalnost, zdravlje i dugovječnost, no mnogi ne znaju da čak i ono što smatramo 'najzdravijim' može skrivati opasnosti za naše zdravlje.
Prema najnovijem izvješću američke neprofitne organizacije Environmental Working Group (EWG), čak 75 posto svježih uzoraka voća i povrća testiranih u SAD-u sadrži ostatke pesticida. Još alarmantnije, u tzv. 'prljavih 12', najzagađenijih namirnica, pesticidi su pronađeni u čak 96 posto uzoraka.
Na vrhu ove liste već su godinama jagode i špinat, a u 2025. Na neslavom vrhu pridružile su im se kupine i krumpir.
U gotovo svakom pojedinačnom uzorku otkrivena četiri ili više različitih pesticida, a neke vrste, poput mahuna i ljutih paprika, istaknute su i zbog visoke razine toksičnosti otkrivenih tvari.
'Prljavih 12' - voće i povrće s najviše pesticida:
- špinat
- jagode
- kelj i slično lisnato povrće
- grožđe
- breskve
- trešnje
- nektarine
- kruške
- jabuke
- kupine
- borovnice
- krumpir
- ljute paprike
- mahune
S druge strane je 'čistih 15', voće i povrće koji ne sadrže ostatke pesticida. Gotovo 60 posto uzoraka bilo je potpuno čisto, što je dobra vijest za sve koji ne mogu uvijek posegnuti za organskim namirnicama.
'Čistih 15' - najmanje zagađeno voće i povrće:
- ananas
- kukuruz šećerac
- avokado
- papaja
- crveni luk
- slatki grašak
- šparoge
- kupus
- lubenica
- karfiol
- banane
- mango
- mrkva
- gljive
- kivi
Važno je napomenuti da su ovi podaci prikupljeni na američkom tržištu, koje koristi pesticide koji su u Europskoj uniji već zabranjeni. Primjerice, klorprofam, kemikalija koja se koristi na krumpiru u SAD-u, zabranjena je u EU još 2019. godine zbog rizika za zdravlje potrošača i radnika.
Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći pesticide, poželjno je kupovati organske proizvode kad god je moguće, osobito one s prve liste. Voće i povrće potrebno je temeljito oprati, a pesticide ukloniti sodom bikarbonom ili octom. Također, birajte lokalne i sezonske namirnice za koje znate porijeklo.