Voće i povrće smatraju se hranom kojom se mogu postići vitalnost, zdravlje i dugovječnost, no mnogi ne znaju da čak i ono što smatramo 'najzdravijim' može skrivati opasnosti za naše zdravlje.

Prema najnovijem izvješću američke neprofitne organizacije Environmental Working Group (EWG), čak 75 posto svježih uzoraka voća i povrća testiranih u SAD-u sadrži ostatke pesticida. Još alarmantnije, u tzv. 'prljavih 12', najzagađenijih namirnica, pesticidi su pronađeni u čak 96 posto uzoraka.

Miješano povrće.jpg
Foto: Shutterstock

Na vrhu ove liste već su godinama jagode i špinat, a u 2025. Na neslavom vrhu pridružile su im se kupine i krumpir.

U gotovo svakom pojedinačnom uzorku otkrivena četiri ili više različitih pesticida, a neke vrste, poput mahuna i ljutih paprika, istaknute su i zbog visoke razine toksičnosti otkrivenih tvari.

'Prljavih 12' - voće i povrće s najviše pesticida:

  • špinat
  • jagode
  • kelj i slično lisnato povrće
  • grožđe
  • breskve
  • trešnje
  • nektarine
  • kruške
  • jabuke
  • kupine
  • borovnice
  • krumpir
  • ljute paprike
  • mahune
Ovo su najštetnije vrste voća i povrća
Foto: Shutterstock


S druge strane je 'čistih 15', voće i povrće koji ne sadrže ostatke pesticida. Gotovo 60 posto uzoraka bilo je potpuno čisto, što je dobra vijest za sve koji ne mogu uvijek posegnuti za organskim namirnicama.

'Čistih 15' - najmanje zagađeno voće i povrće:

  • ananas
  • kukuruz šećerac
  • avokado
  • papaja
  • crveni luk
  • slatki grašak
  • šparoge
  • kupus
  • lubenica
  • karfiol
  • banane
  • mango
  • mrkva
  • gljive
  • kivi
Mango.jpg
Foto: Shutterstock

Važno je napomenuti da su ovi podaci prikupljeni na američkom tržištu, koje koristi pesticide koji su u Europskoj uniji već zabranjeni. Primjerice, klorprofam, kemikalija koja se koristi na krumpiru u SAD-u, zabranjena je u EU još 2019. godine zbog rizika za zdravlje potrošača i radnika.

Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći pesticide, poželjno je kupovati organske proizvode kad god je moguće, osobito one s prve liste. Voće i povrće potrebno je temeljito oprati, a pesticide ukloniti sodom bikarbonom ili octom. Također, birajte lokalne i sezonske namirnice za koje znate porijeklo.