Prehrana bogata mastima, posebno zasićenim i transmasnoćama, može dovesti do debljanja, inzulinske rezistencije i povišene razine šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Prema pisanju portala She Finds, osobe starije od 50 godina, posebice žene, trebale bi smanjiti unos namirnica koje su bogate masnoćama kako bi smanjile rizik od dijabetesa. Stručnjaci su izdvojili nekoliko vrsta hrane koje treba izbjegavati.

Crveno meso

Odrezak, meso, crveno meso.jpg
Foto: Shutterstock

Crveno meso sadrži visoke razine zasićenih masnoća koje doprinose upalama i otpornosti na inzulin. Poznato je da su upala i inzulinska rezistencija dva ključna čimbenika u razvoju dijabetesa tipa 2.

Pomfrit

Ako imate više od 50, ovu hranu izbjegavajte u širokom luku
Foto: Shutterstock

Prženi krumpirići svoju hrskavu površinu i meku unutrašnjost dobivaju prženjem u uljima bogatim zasićenim i transmasnoćama. Redovita konzumacija hrane pržene u ovim uljima može povećati razinu kolesterola i izazvati upalu.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje.jpg
Foto: Shutterstock

Iako se kokosovo ulje među potrošačima smatra zdravom hranom, važno je biti svjestan njegovog visokog udjela zasićenih masti. Koristi se u kuhanju i pečenju, a visoke razine zasićenih masnoća mogu povisiti kolesterol i izazvati inzulinsku rezistenciju.

Punomasni mliječni proizvodi

Ako imate više od 50, ovu hranu izbjegavajte u širokom luku
Foto: Shutterstock

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti razinu LDL kolesterola.

Prerađeno meso

Ako imate više od 50, ovu hranu izbjegavajte u širokom luku
Foto: Shutterstock

Kao posljednju namirnicu stručnjaci izdvajaju mesne prerađevine. Prerađene vrste mesa, poput slanine i kobasica, bogate su masnoćama i sadrže brojne štetne sastojke poput konzervansa i aditiva.