Ove zime zaštitite imunitet ukusnim prirodnim sokovima koje možete napraviti kod kuće. Preduvjet je, naravno, da imate dobar sokovnik koji će vam pomoći u realizaciji ovih dobrih kombinacija kojima ćete osnažiti svoj organizam bez potrebe za suplementima u obliku tableta. Pripazite prilikom izbora voća i povrća, neka bude što svježije i iz organskog uzgoja kako biste izbjegli konzumaciju namirnica u kojima ima malo dobrih sastojaka. Posebice se to odnosi na ono koje dugo stoji u hladnjačama i time gube svježinu ili pak rapidno propada nakon što ga donesete kući iz trgovine. Na tržnicama ćete naći bolji izbor, jer domaće je domaće, kao i u posebnim prodavaonicama organske hrane.

Sok od jabuke i mrkve

Jabuka je odličan izvor pektina. Riječ je o vrsti vlakana koja se nalaze u kori i imaju važno mnogostruko djelovanje jer na sebe vežu i odstranjuju iz crijeva razne otrove te smanjuju štetni kolesterol, upijaju štetna zračenja, fagocitiraju tj. zarobljuju patogene bakterije. Sadrže i karotenoide koji djeluju kao antioksidansi, jabučnu i druge organske kiseline, među kojima je i elagična, klorogenična te kafeična. Jabuke su i izvor minerala među kojima su kalij i brom. Imaju cijeli niz svojstava koje nema ni jedno drugo voće, a njihov blagotvoran učinak na zdravlje znanstveno je dokazan.

Mrkva obiluje vitaminom A
Foto: Shutterstock

Starenje ne možete zaustaviti, ali možete ga usporiti odabirom pravih namirnica koje sadrže antioksidanse koji pomažu u regeneriranju stanica. Mrkva je, uz ciklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća. Intenzivnu narančastu boju mrkva dobiva od beta-karotena koji se u organizmu pretvara u iznimno važan vitamin A koji smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Beta-karoten štiti srce i arterije onesposobljavajući molekule kisika, tzv. slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice, te poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože. Ulje iz sjemenki mrkve upotrebljava se za vlaženje kože. Mrkva nema puno kalorija, a bogata je topivim i netopivim vlaknima. Pektin je glavni izvor razgradivih vlakana u mrkvama i zato je idealan izbor za ljude koji se bore s viškom kilograma. Mrkva sadrži vitamina C, D, E i K te minerale kalcija, kalija i magnezija.

Sok od cikle i šipka

Prirodni sok od cikle ima malo kalorija i gotovo nema masnoće pa je izvrsna opcija za jutarnji smoothie. Pružit će vam potrebne hranjive sastojke i energiju za uspješan početak dana. Za postizanje najboljeg učinka preporučuje se redovito konzumiranje ovoga soka, i to jedan do dva decilitra na dan, a slabokrvnim osobama ili osobama s težim oboljenjima savjetuje se i više.

Ljekovita svojstva cikle.jpg
Foto: Shutterstock

No najbolje je početi s manjim količinama. Iako je sok od cikle ukusan, ovisno o želji možemo mu dodati i druge vrste soka, a najčešće su to kombinacije sa sokom od jabuka, mrkava, naranača, mandarina ili limuna. Sok od cikle povećava razinu nitrata u plazmi i jača organizam pa poboljšava izdržljivost u vježbanju.

Sok od naranče

Svježe cijeđeni sok od naranče nije samo ukusan napitak, nego pravi eliksir zdravlja i energije. Godinama slovi kao jedan od najpopularnijih načina za početak dana, a za to postoje dobri razlozi. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji na brojne načine pridonose zdravlju. Naranče su poznate po visokom sadržaju vitamina C, jednog od najvažnijih antioksidansa koji pomaže jačanju imuniteta.

Sok od naranče.jpg
Foto: Shutterstock

Redovnim konzumiranjem svježe cijeđenog soka možete pomoći organizmu da se lakše bori protiv prehlada i gripa. Samo jedna čaša svježe cijeđenog soka može osigurati više od 100 posto dnevnih potreba za tim vitaminom. Naranče sadrže i kalij, mineral ključan za zdravlje srca. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka jer smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih i moždanih udara. Osim toga, flavonoidi pomažu u smanjenju upala i poboljšanju krvotoka, što dodatno pridonosi zdravlju srca. Naranče su bogate vlaknima, a ona su ključna za zdravu probavu. Vlakna uglavnom sadrži pulpa voća pa konzumacija svježe cijeđenog soka s pulpom može pomoći u regulaciji probave, smanjenju zatvora i održavanju zdravlja crijeva.