Ove zime zaštitite imunitet ukusnim prirodnim sokovima koje možete napraviti kod kuće. Preduvjet je, naravno, da imate dobar sokovnik koji će vam pomoći u realizaciji ovih dobrih kombinacija kojima ćete osnažiti svoj organizam bez potrebe za suplementima u obliku tableta. Pripazite prilikom izbora voća i povrća, neka bude što svježije i iz organskog uzgoja kako biste izbjegli konzumaciju namirnica u kojima ima malo dobrih sastojaka. Posebice se to odnosi na ono koje dugo stoji u hladnjačama i time gube svježinu ili pak rapidno propada nakon što ga donesete kući iz trgovine. Na tržnicama ćete naći bolji izbor, jer domaće je domaće, kao i u posebnim prodavaonicama organske hrane.
Sok od jabuke i mrkve
Jabuka je odličan izvor pektina. Riječ je o vrsti vlakana koja se nalaze u kori i imaju važno mnogostruko djelovanje jer na sebe vežu i odstranjuju iz crijeva razne otrove te smanjuju štetni kolesterol, upijaju štetna zračenja, fagocitiraju tj. zarobljuju patogene bakterije. Sadrže i karotenoide koji djeluju kao antioksidansi, jabučnu i druge organske kiseline, među kojima je i elagična, klorogenična te kafeična. Jabuke su i izvor minerala među kojima su kalij i brom. Imaju cijeli niz svojstava koje nema ni jedno drugo voće, a njihov blagotvoran učinak na zdravlje znanstveno je dokazan.
Starenje ne možete zaustaviti, ali možete ga usporiti odabirom pravih namirnica koje sadrže antioksidanse koji pomažu u regeneriranju stanica. Mrkva je, uz ciklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća. Intenzivnu narančastu boju mrkva dobiva od beta-karotena koji se u organizmu pretvara u iznimno važan vitamin A koji smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Beta-karoten štiti srce i arterije onesposobljavajući molekule kisika, tzv. slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice, te poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože. Ulje iz sjemenki mrkve upotrebljava se za vlaženje kože. Mrkva nema puno kalorija, a bogata je topivim i netopivim vlaknima. Pektin je glavni izvor razgradivih vlakana u mrkvama i zato je idealan izbor za ljude koji se bore s viškom kilograma. Mrkva sadrži vitamina C, D, E i K te minerale kalcija, kalija i magnezija.
Sok od cikle i šipka
Prirodni sok od cikle ima malo kalorija i gotovo nema masnoće pa je izvrsna opcija za jutarnji smoothie. Pružit će vam potrebne hranjive sastojke i energiju za uspješan početak dana. Za postizanje najboljeg učinka preporučuje se redovito konzumiranje ovoga soka, i to jedan do dva decilitra na dan, a slabokrvnim osobama ili osobama s težim oboljenjima savjetuje se i više.
No najbolje je početi s manjim količinama. Iako je sok od cikle ukusan, ovisno o želji možemo mu dodati i druge vrste soka, a najčešće su to kombinacije sa sokom od jabuka, mrkava, naranača, mandarina ili limuna. Sok od cikle povećava razinu nitrata u plazmi i jača organizam pa poboljšava izdržljivost u vježbanju.
Sok od naranče
Svježe cijeđeni sok od naranče nije samo ukusan napitak, nego pravi eliksir zdravlja i energije. Godinama slovi kao jedan od najpopularnijih načina za početak dana, a za to postoje dobri razlozi. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji na brojne načine pridonose zdravlju. Naranče su poznate po visokom sadržaju vitamina C, jednog od najvažnijih antioksidansa koji pomaže jačanju imuniteta.
Redovnim konzumiranjem svježe cijeđenog soka možete pomoći organizmu da se lakše bori protiv prehlada i gripa. Samo jedna čaša svježe cijeđenog soka može osigurati više od 100 posto dnevnih potreba za tim vitaminom. Naranče sadrže i kalij, mineral ključan za zdravlje srca. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka jer smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih i moždanih udara. Osim toga, flavonoidi pomažu u smanjenju upala i poboljšanju krvotoka, što dodatno pridonosi zdravlju srca. Naranče su bogate vlaknima, a ona su ključna za zdravu probavu. Vlakna uglavnom sadrži pulpa voća pa konzumacija svježe cijeđenog soka s pulpom može pomoći u regulaciji probave, smanjenju zatvora i održavanju zdravlja crijeva.