Povišen kolesterol predstavlja jedan od ključnih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u suvremenom svijetu. O tome kako prehrana utječe na razinu masnoća u krvi, koje namirnice se preporučuju, a koje treba izbjegavati, govorila je prof. dr. Veroslava Stanković, specijalistica prehrane zdravih i bolesnih, u emisiji 'RTS ordinacija'.
Kako ističe doktorica Stanković, pravilna prehrana igra presudnu ulogu u reguliranju masnoća u krvi. Neke namirnice mogu se jesti bez ograničenja, druge umjereno -najviše dva puta tjedno - dok postoje i one koje osobe s povišenim kolesterolom trebaju potpuno izbjegavati.
Jedna od namirnica koja se posebno preporučuje osobama s visokim kolesterolom jest integralna riža.
'Integralna riža sadrži dijetalna vlakna koja su vrlo važna kod povišenog kolesterola jer na sebe vežu višak masnoće i ugljikohidrata. Dijetalna vlakna se ne probavljaju i izbacuju se kao takva iz organizma. A uz njih izbacujemo višak masnoća, odnosno šećera koji unosimo putem hrane.'
Dijetalnih vlakana ima u kori voća i povrća, žitaricama i orašastim plodovima. Pa tako, kad je riječ o kruhu, žitaricama i njihovim zamjenama, zabranjeno je unositi bijeli kruh, lisnato tijesto, grickalice, cornflakes, tjesteninu s jajima, a izdvaja se i krumpir kao 'nepoželjan', i to u sljedećim oblicima - pire, restani i prženi. Liječnica kaže da su pečeni i kuhani krumpiri dopušteni.
'Pečeni i kuhani jesu, i ohlađeni, jer škrob kad se ohladi dobiva funkciju dijetalnih vlakana. Tada je smanjen i glikemijski indeks krumpira, neće podizati šećer, niti će utjecati na trigliceride.'
Od 'narodnih lijekova' za snižavanje kolesterola, dr. Stamenković preporučuje jednu sasvim jednostavnu kombinaciju – jogurt i sezam.
'Vrlo preporučujem, izuzetno je djelotvorna. Pije se 40 dana i nakon toga se vrijednosti djelomično snižavaju. Naravno, ovo uz adekvatnu prehranu za povišen kolesterol. Ne mogu samo jogurt i sezam sniziti masnoće.'
Masnoće u mliječnim proizvodima
Doktorica je objasnila i koja se vrsta mliječnih proizvoda ne preporučuje, a to su: punomasno mlijeko i jogurt, kiselo mlijeko s visokim udjelom masnoće, topljeni punomasni sirevi, vrhnje, kajmak, mliječni namazi i šlag. U dozvoljene namirnice iz ove grupe spadaju mlijeko i jogurt do 2,8 % m.m., te polumasni sirevi do 35 % m.m.
Ono što je vječna dilema kod većine koji paze na kolesterol jest treba li birati proizvode koji imaju jedan posto ili su potpuno bez mliječne masti.
'Kada se oduzme masnoća, dobijemo neukusan proizvod. Moraju se dodati ugljikohidrati kako bi se postigla određena kalorijska vrijednost, a kako bi se postigla gustoća dodaje se škrob, što je šećer. Tako praktično dobijemo ugljikohidratnu bombu. Postotak od 2,8 % m.m. sasvim je u redu, neće utjecati na kolesterol.'
Doktorica je upozorila i na namirnicu koju većina kupuje na tržnicama, a to je domaće ovčje mlijeko čiji udio mliječne masti ide i do šest posto.
Koje je meso najgore?
Od mesa, mesnih prerađevina, jaja i ribe, u grupu dozvoljenih spadaju: bijelo pileće i pureće meso, a od riba – skuša, sardina, tuna, haringa, losos i oslić, dok oni koji imaju problema s povišenim kolesterolom ne bi trebali jesti žumanjke, već samo bjelanjke. U zabranjene namirnice spadaju crveno meso (i batak i zabatak ulaze u ovu grupu), mesne prerađevine (salame, čvarci, slanina), kao i iznutrice.
Na pitanje koliko je meso odgovorno za porast kolesterola, dr. Veroslava kaže:
'Ovisi o mesu. Ako je svinjetina, ona je i te kako odgovorna. Ovo meso je značajan izvor zasićenih masnih kiselina. Preživači imaju visoke trans masne kiseline. Pokazalo se, pak, da su te trans masne kiseline koje su prirodno stvorene sasvim drukčije od onih nastalih umjetnim putem. Kao u margarinima koji se koriste za pripremu kolača i peciva.'
Kad je riječ o voću i povrću, iz ove grupe namirnica ništa nije zabranjeno, samo se preporučuje ograničenje unosa orašastih plodova (do 30 g tri puta tjedno) i smanjen unos sokova od cijeđenog voća. Dvije voćke dnevno, odnosno 200 g sitnog voća, sasvim je dovoljno za odrasle osobe, dok je za djecu ta količina nešto veća – 300 g.
Od ulja zabranjeni su loj, tvrdi margarini (upravo oni koji se koriste za pripremu kolača i peciva), kao i majoneza.
'Kombinacija maslinovog ulja i limuna, u ranim jutarnjim satima kada se uzima, može sniziti kolesterol. To je jedan od djelotvornih ‘prirodnih lijekova’ koji djeluje na jetru. Čišćenjem jetre zapravo se poboljšava njezin metabolizam i na taj način sprječava nastanak viška kolesterola', zaključila je dr. Stamenković, a prenosi Stil.