Prof. dr. Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalist medicine sporta, detaljno je objasnio što sve stvara kolesterol u organizmu, kao i koja je razina masnoće normalna. Posebno se osvrnuo na to što znači kad imamo brz metabolizam, a kada su česte stolice zapravo znak da tijelo ne probavlja hranu kako treba.

'Detoksikacija je danas modni hir. Protivnik sam te mode u smislu 'tri dana sam na detoksu' ili 'tri dana postim'. Detoksikacija mora biti sustav. Kada smo se intoksicirali, znači da smo poremetili ravnotežu, a vrlo je važno kako je došlo do poremećaja: hrana nije probavljena. Kad je ne probavljamo na pravi način, ta hrana postaje podložna djelovanju bakterija, gljivica... Mikrobi vole prljavo okruženje. Nije poanta u tome da smišljamo lijekove, nego da naše okruženje učinimo takvim da im se ne sviđa', objašnjava dr. Dejan Čubrilo.

Otkrio je i što je uspješna detoksikacija.

Crijeva
Foto: Shutterstock

'Uspješna detoksikacija znači da pokrenemo crijeva iz minus faze da počnu raditi. To znači barem jedna stolica dnevno, ali samo jedna stolica je mjerilo. Metabolizam je tvornica u kojoj se stvara energija iz onoga što uđe u vaše tijelo – to je brz metabolizam, a ne ono kad stalno trčite na WC. Ako imate više stolica dnevno, to nije brz metabolizam nego znak da vaše tijelo ne probavlja hranu kako treba. Jedna datulja, ne pet – jedna datulja, jedna smokva – to je doslovno buldožer i bager za čišćenje crijeva. Datulju ili smokvu namočite u vodi i pojedite prije spavanja. Jedna smokva sat vremena prije spavanja će vas smiriti, a zatim pročistiti crijeva i žuč te ćete dobiti energiju kojom se hrane vaše stanice', savjetuje dr. Čubrilo.

Objasnio je koje sve probleme može uzrokovati povišena razina inzulina.

Datulje.jpg
Foto: Shutterstock

'Ako imate masnu jetru, automatski imate povišenu razinu inzulina. Ako imate povišen inzulin, on će sigurno stvarati masnoću u jetri – to joj je posao. Ne dobivate kolesterol iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape i pljeskavice, stvorit ćete probavni poremećaj, a povišeni inzulin potaknut će stvaranje kolesterola u jetri. Svaka osoba s povišenim kolesterolom ima i povišeni inzulin', ispričao je dr. Čubrilo.

Potom se osvrnuo na rast kolesterola u organizmu.

'Nikakav kolesterol koji je ispod 6 ne tumačim kao tragediju. Tada savjetujem pacijentima da ne potiču stvaranje kolesterola. Počnite s nekim antioksidansima, a to nisu tablete, nego 5 do 6 malih porcija od 50 ili 100 grama nečega što nazivamo antioksidansima – to je voće i povrće u malim količinama. Kolesterol snižavaju biljke... Ne jedemo šećer, pazimo koliko jedemo i u kojim količinama te ne opterećujemo gušteraču masnoćama. Samo malo stavite da zamiriši, ništa više od toga', kaže dr. Čubrilo.

Voće smoothie sok napitak.jpg
Foto: Shutterstock

'Sokovi za detoks, napici od cijeđenog voća – napravljeni u blenderu, na brzinu, pročišćeni... Nitko vam ne kaže da će vam, kad ih popijete, skok inzulina biti toliki kao da ste na testu opterećenja glukozom. Konzumacija takvog soka blokirat će topljenje masti, jetra će stvarati kolesterol i dobit ćete dodatne masnoće. Ovako pripremljene sokove ne možete konzumirati u tolikoj količini. Nisam za sokove – oni moraju sadržavati vlakna, sjemenke, kako bi se ublažio odgovor gušterače. Umjesto soka, pojedite sve što ste planirali iscijediti', tvrdi dr. Čubrilo.

Istaknuo je i kako je najbolje jesti meso ako želimo detoksicirati organizam i spriječiti stvaranje masnoće, prenosi Stil

'Masnoća je zabranjena. Sve se kuha i nema maslinovog ulja, nema badema, nema lješnjaka. Ako je jetra intoksicirana, puna otrova, tada je ne smijete dodatno opterećivati. Morate joj dati vremena da se oporavi. To znači da se jetra ne može oporaviti ako ju ne rasteretite. Ako morate jesti meso, jedite ga kuhano u vodi, kasnije dodajte povrće i to pojedite. U potpunosti izbacite jaja tijekom detoksikacije. Izbacujemo mlijeko iz svih procesa. Svi stariji od 30 godina ne bi trebali piti mlijeko. Mliječni proizvodi su jako teško probavljivi', zaključio je.