Gotovo svatko od nas barem je jednom poželio skinuti koji kilogram, no to je jedna od onih odluka koju je lako donijeti, ali ponekad je teško ustrajati u njoj.
Često se dogodi da počnemo s entuzijazmom samo da bismo većinu dijeta prekinuli već nakon nekoliko dana, jer nas iscrpljuju i stvaraju dojam da moramo stalno gladovati. A tko to želi?
Prava tajna nije u tome da se mučimo i brojimo svaku kaloriju, nego da pronađemo način prehrane koji nam daje energiju, ne uskraćuje zadovoljstvo i pritom topi kilograme. Upravo zato posljednjih godina sve veću pažnju privlače pametnije, jednostavnije dijete koje se lako uklapaju u svakodnevni život.
Jedna od takvih je i popularna švedska dijeta, poznata i kao Stockholmska ili LCHF dijeta, koja se temelji na unosu manje ugljikohidrata, a više zdravih masti i proteina. Rezultat? Manje žudnje, više sitosti i prirodan gubitak kilograma bez osjećaja da ste na strogoj dijeti.
Švedska dijeta obećava gubitak od čak 12 kilograma u dva tjedna i nije stroga po pitanju dnevnog unosa kalorija, ali ne biste je trebali provoditi duže od 13 dana jer bi vam mogla narušiti metabolizam.
Važno je da se prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu posavjetujete sa svojim odabranim liječnikom.
Dozvoljene namirnice
Dok ste na švedskoj dijeti možete jesti povrće kao što su špinat, avokado, krastavac, rajčica, paprika, kupus, cvjetača, gljive, luk, brokula, prokulica, šparoge, bundeva, patlidžan, masline, zelena salata, sve vrste ribe i mesa , orašasti plodovi i sjemenke, jaja, nemasni mliječni proizvodi, a od pića su dopušteni samo voda i nezaslađeni zeleni čaj.
Povremeno možete konzumirati krumpir, mrkvu, kao i tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa, a jednom dnevno možete pojesti jednu voćku ili porciju voća koje ne sadrži puno šećera, poput borovnica, jagoda ili lubenice.
Jelovnik po danima
Ponedjeljak
Doručak: Dva cijela jaja sa špinatom i brokulom, začinjena kokosovim uljem
Ručak: Salata od tunjevine pomiješana s pasiranim avokadom i drugim povrćem bez škroba
Večera: Kuhani losos na maslacu, s pečenim klicama
Utorak
Doručak: Punomasni jogurt s narezanim jagodama, nezaslađenim kokosom i sjemenkama bundeve
Ručak: Pureći burger s cheddar sirom, povrće bez škroba
Večera: Odrezak začiniti crvenom paprikom
Srijeda
Doručak: Nezaslađeni shake od kokosovog mlijeka, bobičasto voće, maslac od kikirikija i nezaslađeni proteinski prah
Ručak: Škampi na žaru s rajčicama i mozzarellom
Večera: Rezanci od tikvica u pestu s pilećim mesnim okruglicama
Četvrtak
Doručak: Kriške avokada i dva jaja pržena na kokosovom ulju
Ručak: Pileći curry s dresingom i povrćem bez škroba
Večera: Pizza od cvjetače s povrćem bez škroba i sirom
Petak
Doručak: Špinat, luk i omlet s cheddar sirom
Ručak: Pileća juha s povrćem
Večera: Egipatske lazanje
Subota
Doručak: Smoothie od kupina, maslaca od indijskih oraščića i proteina lana
Ručak: Puretina, rolice od avokada i sira, u kombinaciji s krekerima od lana
Večera: Pastrva poslužena s pečenom cvjetačom
Nedjelja
Doručak: Gljive, feta sir i kelj omlet
Ručak: Pileća prsa punjena kozjim sirom i karameliziranim lukom
Večera: Velika zelena salata pomiješana s kriškama avokada, škampima i sjemenkama bundeve