Zadnjih godina sve češće čujemo da je ‘upala tihi neprijatelj zdravlja’ — i to s dobrim razlogom. Stres, brza prehrana, manjak sna i premalo kretanja samo su neki od faktora koji mogu pridonijeti kroničnim upalama u tijelu, a one pak mogu biti poveznica s raznim tegobama poput umora, probavnih smetnji, problema s kožom ili težinom. Tu na scenu dolazi protuupalna dijeta — više od prehrambenog trenda, riječ je o životnom stilu koji potiče ravnotežu, energiju i dugoročno zdravlje.

Mnogi su čuli za ovu dijetu i zahvaljujući našoj bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja se na ovaj način prehrane odlučila nakon što je skinula višak kilograma pomoću liposukcijske dijete. Kolinda je otkrila da je imala velikih problema s koljenima te da je dio razloga za mršavljenje bio pokušaj da rastereti zglobove, no i da joj se promjenom prehrane ‘pomladila’ koža i popravila krvna slika.

Što je protuupalna dijeta?

Protuupalna dijeta je prehrana koja se temelji na unosu namirnica koje smanjuju upalne procese u organizmu. Kronična upala može biti uzrok raznih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca, dijabetes i autoimune bolesti.

breskve marelice
Foto: Shutterstock

Za razliku od nekih drugih, ova dijeta nije jako restriktivna. Tijekom provedbe fokus je na konzumiranju svježih, cjelovitih namirnica koje su bogate antioksidansima, vlaknima i zdravim masnoćama. Ovu dijetu osmislio je dr. Andrew Weil, ugledni američki liječnik s Harvarda i pionir integrativne medicine.

Dozvoljene namirnice

Voće i povrće – posebno bobičasto voće, lisnato povrće, rajčice i paprike koji su bogati vitaminima i fitonutrijentima.
Masna riba – poput lososa, tune i sardina koje sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu.

Losos pire od cvjetače.jpg
Foto: Shutterstock

Cjelovite žitarice – kvinoja, smeđa riža, zob, jer su bogate vlaknima i održavaju zdrava crijeva.
Zdrave masti – maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi ključni su u borbi protiv upala.
Začini i bilje – kurkuma, đumbir i češnjak poznati su po svojim protuupalnim svojstvima.

Zabranjene namirnice

Izbjegava se sva hrana koja potiče upalu. Među njima su šećer, bijelo brašno, industrijski i konditorski proizvodi, hrana koja sadrži trans masti i aditive, piše Glossy.