Postoje različiti načini prehrane koje preporučuju razni stručnjaci, a poznati srpski doktor Dejan Čubrilo tvrdi da je najzdravija hrana na svijetu ona koju je jela još njegova baka.

Prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, dr. Čubrilo je otkrio koje namirnice smatra najzdravijima, a koje bismo trebali izbjegavati kako bismo spriječili bolesti. Osim toga, podijelio je savjete o tome koje su namirnice idealne za početak dana te koje napitke nije preporučljivo konzumirati jer mogu negativno utjecati na zdravlje.

Bademi
Foto: Unsplash

'Obožavam bademe, imam svoje rituale. Uzimam šaku badema, ne dva kilograma. Volim pojesti red crne čokolade. Ako nemam to, uzmem jednu smokvu. To mi je prvi obrok, doručak – nisam naglo povisio razinu šećera, moj inzulin je stabilan. A kasnije mogu pojesti juhicu’, ispričao je liječnik prilikom gostovanja na TV PRVA.

Otkrio je koja je, po njemu, najbolja i najzdravija hrana, što je u suprotnosti s mnogim popularnim načinima prehrane.

Mahune.jpg
Foto: Shutterstock

‘Ako biste mene pitali koja je najbolja hrana na svijetu, ja ću vam reći: kaše, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi – nikako meso, sirevi, jaja. Priča o proteinima je katastrofalna. Sjećam se svoje bake koja je birala mahunarke. Rukama je provjeravala koje su dobre, a nakon toga ih je stavljala u vodu. Možda vam to zvuči suludo, ali kad pogledate koliko se mahunarki stavljalo u vodu – to je zaista bilo dvije, tri žlice. Uvijek apeliram na famoznu morsku sol s mineralima. Mahunarke se lako probavljaju i ne podižu razinu šećera’, rekao je on.

Nije ljubitelj ni voćnih sokova, koje mnogi smatraju zdravima.

Sok od naranče.jpg
Foto: Shutterstock

‘Bavio bih se sokom od naranče... Netko će mi doći i reći da svom djetetu ujutro daje sok od naranče. To je super zdrav način da se uđe u bolest. To je velika količina šećera – govorimo o glukozi. Nažalost, to nije popularno za reći, ali ja ovo moram izreći. Ako tri dana zaredom konzumirate sokove koji su kombinacija voća i povrća, stvorit ćete slijepu podlogu za ulazak u zonu koja se naziva – ulazak u bolest. To doista nije nešto što je zdravo. Priča o detoksikaciji temeljena na sokovima je komercijalna priča koja je, nažalost, uzela maha’, tvrdi dr. Čubrilo.

Za kraj je otkrio i što nikako ne bismo trebali jesti za doručak.

Zobena kaša od mrkve
Foto: Shutterstock

‘Doručak ne smije biti zasnovan na šećeru, a kad to kažem, ne mislim samo na 'zdravi' ili 'nezdravi' šećer. Svaki šećer je nezdrav. Bilo koja od tih namirnica – bilo da se radi o zobenim pahuljicama, kvinoji ili nekoj drugoj egzotičnoj 'zdravoj hrani' – u osnovi je šećer. Uvijek gledamo koliko se razina šećera povisi nakon što to pojedemo. Svaki takav skok predstavlja ulazak u bolest’, zaključio je liječnik, a prenosi Espreso.