Postoje različiti načini prehrane koje preporučuju razni stručnjaci, a poznati srpski doktor Dejan Čubrilo tvrdi da je najzdravija hrana na svijetu ona koju je jela još njegova baka.
Prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, dr. Čubrilo je otkrio koje namirnice smatra najzdravijima, a koje bismo trebali izbjegavati kako bismo spriječili bolesti. Osim toga, podijelio je savjete o tome koje su namirnice idealne za početak dana te koje napitke nije preporučljivo konzumirati jer mogu negativno utjecati na zdravlje.
'Obožavam bademe, imam svoje rituale. Uzimam šaku badema, ne dva kilograma. Volim pojesti red crne čokolade. Ako nemam to, uzmem jednu smokvu. To mi je prvi obrok, doručak – nisam naglo povisio razinu šećera, moj inzulin je stabilan. A kasnije mogu pojesti juhicu’, ispričao je liječnik prilikom gostovanja na TV PRVA.
Otkrio je koja je, po njemu, najbolja i najzdravija hrana, što je u suprotnosti s mnogim popularnim načinima prehrane.
‘Ako biste mene pitali koja je najbolja hrana na svijetu, ja ću vam reći: kaše, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi – nikako meso, sirevi, jaja. Priča o proteinima je katastrofalna. Sjećam se svoje bake koja je birala mahunarke. Rukama je provjeravala koje su dobre, a nakon toga ih je stavljala u vodu. Možda vam to zvuči suludo, ali kad pogledate koliko se mahunarki stavljalo u vodu – to je zaista bilo dvije, tri žlice. Uvijek apeliram na famoznu morsku sol s mineralima. Mahunarke se lako probavljaju i ne podižu razinu šećera’, rekao je on.
Nije ljubitelj ni voćnih sokova, koje mnogi smatraju zdravima.
‘Bavio bih se sokom od naranče... Netko će mi doći i reći da svom djetetu ujutro daje sok od naranče. To je super zdrav način da se uđe u bolest. To je velika količina šećera – govorimo o glukozi. Nažalost, to nije popularno za reći, ali ja ovo moram izreći. Ako tri dana zaredom konzumirate sokove koji su kombinacija voća i povrća, stvorit ćete slijepu podlogu za ulazak u zonu koja se naziva – ulazak u bolest. To doista nije nešto što je zdravo. Priča o detoksikaciji temeljena na sokovima je komercijalna priča koja je, nažalost, uzela maha’, tvrdi dr. Čubrilo.
Za kraj je otkrio i što nikako ne bismo trebali jesti za doručak.
‘Doručak ne smije biti zasnovan na šećeru, a kad to kažem, ne mislim samo na 'zdravi' ili 'nezdravi' šećer. Svaki šećer je nezdrav. Bilo koja od tih namirnica – bilo da se radi o zobenim pahuljicama, kvinoji ili nekoj drugoj egzotičnoj 'zdravoj hrani' – u osnovi je šećer. Uvijek gledamo koliko se razina šećera povisi nakon što to pojedemo. Svaki takav skok predstavlja ulazak u bolest’, zaključio je liječnik, a prenosi Espreso.