Kad se poželite zasladiti nema sumnje da je voće uvijek bolji izbor od slatkiša, no s nekim vrstama voća morate biti oprezni jer može sadržavati iznenađujuće puno šećera i kalorija.
S druge strane tu je voće koje ima vrlo malo prirodnih šećera te će se odlično uklopiti u svaku dijetu,a jesti ga mogu i dijabetičari.
Voće s niskim udjelom šećera pomaže u regulaciji razine šećera u krvi jer ima niži glikemijski indeks, objašnjava Cassandra Padula Burke, registrirana dijetetičarka i nutricionistica.
‘To znači da njihov sadržaj šećera ne uzrokuje nagli porast razine glukoze u krvi kao što to čine namirnice s visokim udjelom šećera i rafinirani ugljikohidrati’, kaže ona.
Ovo voće također obično ima niži udio kalorija, ali i dalje pruža obilje vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, što je izvrsno za svakoga tko pazi na tjelesnu težinu i želi smanjiti rizik od pretilosti i s njom povezanih zdravstvenih problema.
U nastavku možete pročitati koje voće, prema mišljenju nutricionista, možete uvrstiti u prehranu kako biste iskoristili brojne zdravstvene prednosti, podržali regulaciju dijabetesa i održali stabilnu razinu šećera u krvi.
Bobičasto voće
Jagode, borovnice, maline i kupine donose mnogo koristi. Imaju nizak udio šećera, sadrže važne dnevne nutrijente i mogu se koristiti za doručak ili međuobrok.
'Jedna šalica bobičastog voća sadrži pet do sedam grama šećera, što ih čini opcijom bogatom vlaknima koja pomaže u kontroli šećera u krvi,' kaže Burke.
Također su prepune vitamina i antioksidansa, objašnjava nutricionist Chris Mohr. 'Na primjer, jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, dok su borovnice poznate po svom sadržaju antioksidansa i vlakana, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti,' kaže on.
Kivi
Kivi sadrži oko šest grama šećera po plodu i dobro se slaže s bobičastim voćem (posebno jagodama), objašnjava Burke. Također je izuzetno bogat hranjivim tvarima, uključujući 'vitamin C, vitamin K i folat, koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju, kože i rast stanica,' kaže ona.
Ovo voće s dlačicama dobar je izvor vlakana – tri grama po plodu – što je, prema Mohru, idealno za probavu. Uz to, sadrže probavni enzim aktinidin koji pomaže u razgradnji proteina, objasnio je.
Breskve
'Mala breskva (promjera oko 6,5 cm) sadrži oko šest grama šećera, što je čini dobrom opcijom za regulaciju šećera u krvi,' kaže Burke.
'Breskve također sadrže vitamin A, vitamin C i kalij, koji podržavaju vid, imunitet i zdravlje srca regulacijom krvnog tlaka.'
Avokado
Iako se često smatra povrćem, avokado je zapravo voće – i to s vrlo malo šećera! 'Samo oko jedan gram šećera po plodu, a bogat je zdravim mastima, vlaknima i vitaminima E, C i B6,' kaže Mohr.
Masti iz avokada pomažu u apsorpciji drugih važnih vitamina topljivih u mastima, objašnjava Mohr, što ga čini svestranim dodatkom jelima.
Grejp
Osim što je bogat vitaminom C, Carolina Schneider, magistrica znanosti i registrirana dijetetičarka te nutricionistička savjetnica u Daily Harvestu, kaže da grejp ima i nizak glikemijski indeks. Pola grejpa sadrži samo osam grama šećera.
Jedno malo istraživanje čak je pokazalo da konzumacija svježeg grejpa može poboljšati osjetljivost na inzulin. Uz to, Schneider navodi da je grejp hidratantan, niskokaloričan i bogat antioksidansima poput likopena i beta-karotena, koji podržavaju zdravlje srca i mogu pomoći u smanjenju upala.
Lubenica
S dolaskom ljeta, možda se pitate je li lubenica dobra za dijabetičare. Sočna lubenica je neizostavno ljetno voće – i iznenađujuće sigurno za one koji paze na šećer u krvi. Iako ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da može brzo povisiti razinu šećera u krvi, glikemijsko opterećenje (GL) u uobičajenoj porciji je nisko, objašnjava Schneider.
Ona pojašnjava da glikemijsko opterećenje uzima u obzir i vrstu ugljikohidrata i količinu u tipičnoj porciji. 'Na primjer, jedna šalica narezane lubenice ima visok GI, ali sadrži relativno malo ukupnih ugljikohidrata, pa je ukupni utjecaj na šećer u krvi (GL) umjeren,' kaže.
Lubenica je oko 90 posto voda, što je čini prirodno niskokaloričnom i odličnim izvorom hidratacije – što je dodatna zdravstvena prednost. Kako biste spriječili nagli porast šećera u krvi prilikom konzumacije ovog slatkog voća, Schneider preporučuje da ga kombinirate sa zdravim mastima ili proteinima (npr. šakom badema ili malo svježeg sira).