Kad se poželite zasladiti nema sumnje da je voće uvijek bolji izbor od slatkiša, no s nekim vrstama voća morate biti oprezni jer može sadržavati iznenađujuće puno šećera i kalorija.

S druge strane tu je voće koje ima vrlo malo prirodnih šećera te će se odlično uklopiti u svaku dijetu,a jesti ga mogu i dijabetičari.

Voće s niskim udjelom šećera pomaže u regulaciji razine šećera u krvi jer ima niži glikemijski indeks, objašnjava Cassandra Padula Burke, registrirana dijetetičarka i nutricionistica.

Voće
Foto: Shutterstock

‘To znači da njihov sadržaj šećera ne uzrokuje nagli porast razine glukoze u krvi kao što to čine namirnice s visokim udjelom šećera i rafinirani ugljikohidrati’, kaže ona.

Ovo voće također obično ima niži udio kalorija, ali i dalje pruža obilje vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, što je izvrsno za svakoga tko pazi na tjelesnu težinu i želi smanjiti rizik od pretilosti i s njom povezanih zdravstvenih problema.

U nastavku možete pročitati koje voće, prema mišljenju nutricionista, možete uvrstiti u prehranu kako biste iskoristili brojne zdravstvene prednosti, podržali regulaciju dijabetesa i održali stabilnu razinu šećera u krvi.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i kupine donose mnogo koristi. Imaju nizak udio šećera, sadrže važne dnevne nutrijente i mogu se koristiti za doručak ili međuobrok.

Dijeta s jagodama
Foto: Unsplash

'Jedna šalica bobičastog voća sadrži pet do sedam grama šećera, što ih čini opcijom bogatom vlaknima koja pomaže u kontroli šećera u krvi,' kaže Burke.

Također su prepune vitamina i antioksidansa, objašnjava nutricionist Chris Mohr. 'Na primjer, jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, dok su borovnice poznate po svom sadržaju antioksidansa i vlakana, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti,' kaže on.

Kivi

Kivi sadrži oko šest grama šećera po plodu i dobro se slaže s bobičastim voćem (posebno jagodama), objašnjava Burke. Također je izuzetno bogat hranjivim tvarima, uključujući 'vitamin C, vitamin K i folat, koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju, kože i rast stanica,' kaže ona.

Koje voće ima najmanje šećera dobro za dijetu i dijabetičare
Foto: Shutterstock

Ovo voće s dlačicama dobar je izvor vlakana – tri grama po plodu – što je, prema Mohru, idealno za probavu. Uz to, sadrže probavni enzim aktinidin koji pomaže u razgradnji proteina, objasnio je.

Breskve

'Mala breskva (promjera oko 6,5 cm) sadrži oko šest grama šećera, što je čini dobrom opcijom za regulaciju šećera u krvi,' kaže Burke.

Breskve
Foto: Shutterstock

'Breskve također sadrže vitamin A, vitamin C i kalij, koji podržavaju vid, imunitet i zdravlje srca regulacijom krvnog tlaka.'

Avokado

Iako se često smatra povrćem, avokado je zapravo voće – i to s vrlo malo šećera! 'Samo oko jedan gram šećera po plodu, a bogat je zdravim mastima, vlaknima i vitaminima E, C i B6,' kaže Mohr.

Avokado.jpg
Foto: Shutterstock

Masti iz avokada pomažu u apsorpciji drugih važnih vitamina topljivih u mastima, objašnjava Mohr, što ga čini svestranim dodatkom jelima.

Grejp

Osim što je bogat vitaminom C, Carolina Schneider, magistrica znanosti i registrirana dijetetičarka te nutricionistička savjetnica u Daily Harvestu, kaže da grejp ima i nizak glikemijski indeks. Pola grejpa sadrži samo osam grama šećera.

Grejp je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi
Foto: Unsplash

Jedno malo istraživanje čak je pokazalo da konzumacija svježeg grejpa može poboljšati osjetljivost na inzulin. Uz to, Schneider navodi da je grejp hidratantan, niskokaloričan i bogat antioksidansima poput likopena i beta-karotena, koji podržavaju zdravlje srca i mogu pomoći u smanjenju upala.

Lubenica

S dolaskom ljeta, možda se pitate je li lubenica dobra za dijabetičare. Sočna lubenica je neizostavno ljetno voće – i iznenađujuće sigurno za one koji paze na šećer u krvi. Iako ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da može brzo povisiti razinu šećera u krvi, glikemijsko opterećenje (GL) u uobičajenoj porciji je nisko, objašnjava Schneider.

lubenica
Foto: floh-keitgen-aFUHu9WNO3Q-unsplash

Ona pojašnjava da glikemijsko opterećenje uzima u obzir i vrstu ugljikohidrata i količinu u tipičnoj porciji. 'Na primjer, jedna šalica narezane lubenice ima visok GI, ali sadrži relativno malo ukupnih ugljikohidrata, pa je ukupni utjecaj na šećer u krvi (GL) umjeren,' kaže.

Lubenica je oko 90 posto voda, što je čini prirodno niskokaloričnom i odličnim izvorom hidratacije – što je dodatna zdravstvena prednost. Kako biste spriječili nagli porast šećera u krvi prilikom konzumacije ovog slatkog voća, Schneider preporučuje da ga kombinirate sa zdravim mastima ili proteinima (npr. šakom badema ili malo svježeg sira).