Ljetni mjeseci donose obilje svježeg voća i povrća, koje gotovo spontano postaje glavni dio naše prehrane. Visoke temperature prirodno nas usmjeravaju prema laganijim obrocima, a sezonske namirnice bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, što ih čini pravim blagom za naš organizam.

Međutim, iako djeluju bezazleno, voće sadrži prirodne šećere, pa ni sa 'slatkišima iz prirode' ne treba pretjerivati. Koliko god bile zdrave, svježe breskve, lubenice ili grožđe, u većim količinama mogu opteretiti šećerni balans u tijelu.

Doktorica Veroslava Stanković otkrila je na koji način treba jesti voće te koje ima najviše šećera.

Voće
Foto: Shutterstock

'Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom se unosi dovoljna količina svih mineralnih tvari koje su nam potrebne i dijetalnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, svježe cijeđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara dnevno, ne više. Povrće minimum 400 grama odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, ima mineralnih tvari, dijetalnih vlakana koja su nam neophodna za zdravlje cijelog organizma', rekla je jednom prilikom za RTS specijalistica prehrane dr. Veroslava Stanković.

Ona je također objasnila i koje su posljedice pretjeranog unosa voća.

'Ukoliko je dulji vremenski period tijekom kojeg unosite veću količinu, može doći do promjene glikoregulacije, odnosno do porasta glikemije, a samim tim može s vremenom dovesti do pojave pretilosti, hiperinzulinemije i dijabetesa tipa 2.'

Koje voće sadrži najviše šećera?

'Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera. Što se tiče lubenice i dinje, nevjerojatno je da lubenica ima veći glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manju količinu vode od lubenice, tako da je možda preporuka dinja koja ima i veću nutritivnu vrijednost u odnosu na lubenicu', rekla je dr. Stanković za RTS.

Dinja
Foto: Shutterstock

Specijalistica prehrane objasnila je i koje voće je teže za probavu i zašto.

'Šljive i kruške spadaju u voće koje je teže za probavu zato što imaju veću količinu dijetalnih vlakana. Inače je to izuzetno zdravo voće. Što se tiče marelice, breskve, oboje su obojeno voće koje ima veliku količinu beta-karotena i ostalih fitonutrijenata koji imaju antioksidativnu ulogu. Ne bih zaobišla kupinu, jagodu, malina, sve to bobičasto voće koje je prebogato fitonutrijentima, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i dobro je za podizanje imuniteta.', prenosi njene riječi Stil