Jeste li znali da višak kalorija koji danas unesete sutra može postati mast koja cirkulira vašim krvotokom?

Riječ je o trigliceridima, vrsti masti koju tijelo koristi za energiju, ali kada ih ima previše mogu povećati rizik od bolesti srca, masne jetre i dijabetesa tipa 2, na svom je Instagram profilu otkrio dr. Dušan Vešović, specijalist medicine rada, farmacije i doktor integrativne medicine.

Kako nastaju i zašto su važni?

Svaki put kad unesemo više kalorija nego što ih sagorimo, tijelo pretvara višak u trigliceride i pohranjuje ih u masne stanice. Oni su poput baterije pune energije – korisni kad su u ravnoteži, ali opasni kada ih je previše.

Trigliceridi.jpg
Shutterstock 

Povišene razine triglicerida često prolaze nezapaženo jer ne uzrokuju simptome, ali mogu oštetiti krvne žile i povećati rizik od ateroskleroze.

Prehrana i trigliceridi:

Što povećava, a što smanjuje rizik?

Određena hrana izravno utječe na razinu triglicerida u krvi. Evo što povećava trigliceride: 

Šećeri i rafinirani ugljikohidrati – previše slatkiša, gaziranih pića i bijelog brašna brzo povisuje razinu triglicerida.

Zasićene i trans masti – brza hrana, industrijski pekarski proizvodi i margarin pogoršavaju situaciju.

Alkohol – čak i male količine mogu značajno povisiti trigliceride kod osoba koje su tome predisponirane (osobe s metaboličkim sindromom, dijabetesom, genetskim poremećajima metabolizma lipida, bolestima jetre ili bubrega).

Krafna donut.jpg
Shutterstock 

A, evo što pomaže: 

• Hrana bogata vlaknima – cjelovite žitarice, povrće i mahunarke usporavaju apsorpciju masti.

Zdrave masnoće – maslinovo ulje, avokado i riba bogata omega-3 masnim kiselinama pomažu u održavanju ravnoteže.

Orašasti plodovi – bademi i orasi mogu smanjiti trigliceride za čak 10-20 posto ako ih jedete redovito.

• Tjelovježba - prirodan način snižavanja triglicerida.  Tjelesna aktivnost pomaže tijelu da koristi trigliceride kao gorivo, umjesto da ih skladišti.

Hodanje na traci
Shutterstock 

Studije pokazuju da 30 minuta brzog hodanja pet puta tjedno može smanjiti trigliceride za 20-30 posto. Čak i jednostavne promjene, poput penjanja stepenicama umjesto liftom, mogu imati značajan učinak.

Pomaže li suplementacija?

U nekim slučajevima, dodaci prehrani mogu biti korisni:

• Omega-3 masne kiseline (riblje ulje) mogu smanjiti trigliceride za čak 25-30 posto.

Lijekovi, tablete.jpg
Shutterstock 

• Niacin (vitamin B3) može pomoći, ali treba ga koristiti pod nadzorom liječnika.

Ekstrakt češnjaka pokazuje potencijal u poboljšanju statusa lipida.

Redovite kontrole su ključne

Budući da povišeni trigliceridi ne uzrokuju simptome, jedini način da ih nadzirete je putem redovitih pretraga krvi. Optimalna razina triglicerida je ispod 150 mg/dl, dok vrijednosti preko 200 mg/dl nose značajan zdravstveni rizik.

Holističkim pristupom, kombinacijom prehrane, tjelovježbe i suplementacije, trigliceride možete držati pod kontrolom, a time i zaštititi svoje srce i cjelokupno zdravlje, kaže prof. dr. Dušan Vešović.