Čak i ako nemate dijabetes, visoka razina šećera u krvi može uzrokovati brojne probleme. Hiperglikemija je ozbiljan zdravstveni problem povezan s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih metaboličkih poremećaja.

Ljudsko tijelo sadrži glukozu u krvi koja u normalnim količinama našim organima daje energiju dok povećana razina šećera u krvi (hiperglikemija) može uzrokovati brojne neugodne simptome poput glavobolje, problema s koncentracijom, zamagljenog vida, žeđi ili gladi, umora...

Namirnice koje brzo spuštaju šećer u krvi
Foto: Guliver/Getty Images/LSOphoto

Visoki šećer u krvi pojavljuje se kad tijelo ima premalo inzulina (hormona koji reguliral razinu šećera u krvi) što može dovesti do raznih problema.

Na nagle skokove šećera u krvi najviše utječe nezdrava prehrana, stres i sjedilački način života, a najbolji način za kontrolu šećera u krvi je zdrava prehrana.

Namirnice koje snižavaju šećer u krvi

1. Bobičasto voće

Voće poput borovnica bogato je vlaknima i antioksidansima koji pomažu u snižavanju šećera u krvi i smanjenju upala. Slično tome, jedno istraživanje pokazalo je da jagode mogu smanjiti komplikacije dijabetesa, poput bolesti bubrega i oštećenja živaca. Studija objavljena u časopisu Obesity otkrila je da povećana konzumacija malina smanjuje otpornost na inzulin.

Maline su korisne protiv upalnih procesa
Foto: Shutterstock

Ostala istraživanja sugeriraju da konzumacija bobičastog voća uz obrok bogat škrobom ili nakon njega može dodatno sniziti razinu šećera u krvi.

2. Orašasti plodovi

Jedna studija pokazala je da su trudnice s povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa imale nižu razinu šećera u krvi nakon konzumacije pistacija u usporedbi s onima koje su jele kruh od cjelovitog pšeničnog zrna.

Pistacije.jpg
Foto: Shutterstock

No, i ako ne očekujete prinovu, četvrtina šalice orašastih plodova dnevno može smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) i rizik od dijabetesa.

3. Lisnato povrće

Povrće poput špinata niskokalorično je i bogato magnezijem, što je korisno jer magnezij smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Kelj.jpg
Foto: Shutterstock

Tamnozeleno povrće poput raštike i kelja pruža obilje vitamina A, C i E te kalcija i željeza. Osim toga, sadrži i kalij, koji doprinosi opuštanju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Vlakna u povrću također mogu poboljšati razinu glukoze u krvi.

4. Povrće s niskim udjelom škroba

Čak i ako niste ljubitelj kelja, postoje brojne druge zdrave opcije. Američka dijabetička udruga preporučuje da polovicu tanjura pri svakom obroku ispunite povrćem s niskim udjelom škroba, poput šparoga, brokule, mahuna, tikvica i gljiva.

Namirnice koje brzo spuštaju šećer u krvi
Foto: Shutterstock

No, ako kupujete zamrznuto ili konzervirano povrće, najbolje je odabrati varijante bez dodatka soli ili isprati povrće kako biste uklonili višak natrija.

5. Cjelovite žitarice

Zob i druge cjelovite žitarice bogate su folatom, kromom, vitaminima B skupine i magnezijem. Osim toga, sadrže puno topljivih vlakana i imaju niži udio šećera u usporedbi s drugim ugljikohidratima, što ih čini odličnim izborom za snižavanje kolesterola.

Zob.jpg
Foto: Shutterstock

Umjesto zaslađenih žitarica, pokušajte konzumirati zobene pahuljice rezanog ili valjanog zrna. Jednostavni ugljikohidrati mogu povećati rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti, piše Medical Center Enterprise