Čak i ako nemate dijabetes, visoka razina šećera u krvi može uzrokovati brojne probleme. Hiperglikemija je ozbiljan zdravstveni problem povezan s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih metaboličkih poremećaja.
Ljudsko tijelo sadrži glukozu u krvi koja u normalnim količinama našim organima daje energiju dok povećana razina šećera u krvi (hiperglikemija) može uzrokovati brojne neugodne simptome poput glavobolje, problema s koncentracijom, zamagljenog vida, žeđi ili gladi, umora...
Visoki šećer u krvi pojavljuje se kad tijelo ima premalo inzulina (hormona koji reguliral razinu šećera u krvi) što može dovesti do raznih problema.
Na nagle skokove šećera u krvi najviše utječe nezdrava prehrana, stres i sjedilački način života, a najbolji način za kontrolu šećera u krvi je zdrava prehrana.
Namirnice koje snižavaju šećer u krvi
1. Bobičasto voće
Voće poput borovnica bogato je vlaknima i antioksidansima koji pomažu u snižavanju šećera u krvi i smanjenju upala. Slično tome, jedno istraživanje pokazalo je da jagode mogu smanjiti komplikacije dijabetesa, poput bolesti bubrega i oštećenja živaca. Studija objavljena u časopisu Obesity otkrila je da povećana konzumacija malina smanjuje otpornost na inzulin.
Ostala istraživanja sugeriraju da konzumacija bobičastog voća uz obrok bogat škrobom ili nakon njega može dodatno sniziti razinu šećera u krvi.
2. Orašasti plodovi
Jedna studija pokazala je da su trudnice s povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa imale nižu razinu šećera u krvi nakon konzumacije pistacija u usporedbi s onima koje su jele kruh od cjelovitog pšeničnog zrna.
No, i ako ne očekujete prinovu, četvrtina šalice orašastih plodova dnevno može smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) i rizik od dijabetesa.
3. Lisnato povrće
Povrće poput špinata niskokalorično je i bogato magnezijem, što je korisno jer magnezij smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Tamnozeleno povrće poput raštike i kelja pruža obilje vitamina A, C i E te kalcija i željeza. Osim toga, sadrži i kalij, koji doprinosi opuštanju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Vlakna u povrću također mogu poboljšati razinu glukoze u krvi.
4. Povrće s niskim udjelom škroba
Čak i ako niste ljubitelj kelja, postoje brojne druge zdrave opcije. Američka dijabetička udruga preporučuje da polovicu tanjura pri svakom obroku ispunite povrćem s niskim udjelom škroba, poput šparoga, brokule, mahuna, tikvica i gljiva.
No, ako kupujete zamrznuto ili konzervirano povrće, najbolje je odabrati varijante bez dodatka soli ili isprati povrće kako biste uklonili višak natrija.
5. Cjelovite žitarice
Zob i druge cjelovite žitarice bogate su folatom, kromom, vitaminima B skupine i magnezijem. Osim toga, sadrže puno topljivih vlakana i imaju niži udio šećera u usporedbi s drugim ugljikohidratima, što ih čini odličnim izborom za snižavanje kolesterola.
Umjesto zaslađenih žitarica, pokušajte konzumirati zobene pahuljice rezanog ili valjanog zrna. Jednostavni ugljikohidrati mogu povećati rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti, piše Medical Center Enterprise.