Želudac je ključni dio probavnog sustava gdje se pomoću želučane kiseline i enzima razgrađuje hrana što omogućuje daljnju apsorbciju hranjivih tvari u crijevima. Hrana se iz želuca postupno otpušta u takno crijevo.

Budući da se radi o jednom od najvažnijih organa u tijelu bitno je da se brinemo za njegovo zdravlje i da budemo svjesni koje navike mu štete, a profesor doktor Ognjen Skrobić govorio je za RTS Ordinaciju o tegobama koje se najčešće javljaju u želucu i jednjaku te objasnio kako treba reagirati.

Želudac
Shutterstock 

'GERB je skraćenica za gastroezofagealnu refluksnu bolest ili, kako se često voli reći, refluks. Želučana kiselina je normalna stvar, ali postaje problem kada se počne vraćati, a razlozi za to su brojni, i ne samo to, nego općenito, problem refluksa je svaki sadržaj koji se počne vraćati u jednjak i dovodi do simptoma, odnosno oštećenja jednjaka, što se onda može smatrati refluksnom bolešću', objasnio je doktor.

Otkrio je i koje namirnice mogu dodatno pogoršati problem

Fast food.jpg
Shutterstock 

'Brza hrana koju konzumiramo, koncentrirani šećeri, peciva, bijelo brašno koje je vrlo loše kvalitete i namirnice koje se od njega pripremaju. No, osim o kojoj vrsti hrane je riječ, dvije su važne stvari - brzina kojom jedemo i količina hrane koju jedemo. Za refluks je opasnije ako uz kiselinu postoji i žučni sadržaj koji se vratio i može biti vrlo opasan i agresivan za jednjak. Kiselina koja se stalno vraća dovest će do upale jednjaka', ispričao je dr. Skrobić.

Također je iz stručne perspektive otkrio koje su to stvari koje ljudi često rade, možda i nesvjesno, a koje su 'smrt' za želudac. Pitali su ga je li to kava natašte, kasna večera, neredoviti obroci...

Espresso
Shutterstock 

'Pa, kava, ovisi koja, ako mene pitate. Dobar espresso bez mlijeka i šećera je sasvim u redu. Imam kolege u inozemstvu koji to daju čak i kao terapiju. Ali, ako gledamo općenito, pretjerani obroci, kasni obroci i šećeri (konditorski proizvodi), to je nešto što uništava želudac. Ne mogu zaboraviti hranu koja sadrži veliku količinu dušika, poput mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda. To je nešto što bi trebalo potpuno izbaciti iz prehrane', istaknuo je dr. Ognjan Skrobić.

Rizik od raka

Također, rak debelog crijeva, rak želuca, rak jednjaka postali su nemjerljivo češći, a stopa smrtnosti od ovih vrsta zloćudnih bolesti je izuzetno visoka.

'Jedna vrsta sluznice zamjenjuje se drugom, a to je potpuno drugačija sluznica nego u prirodnom jednjaku, a takva je sluznica otporna na kiselinu i pacijenti prestaju osjećati simptome. Tada u pravilu imaju slijed javljanja vrlo kasno, jer simptome nisu niti osjetili. Ovaj rak koji nastaje iz baze Barrettovog jednjaka je rak s najvećim porastom incidencije od svih solidnih tumora, s preko 500 posto u zadnjih 30 godina, posebno u Americi, a u Europi je postao dominantan tip tumora jednjaka. Ništa se ne događa preko noći, potrebne su godine da se ovaj karcinom razvije, zato je važno odlaziti na redovite preglede, čak i ako nemate simptome', objasnio je liječnik, a prenosi Stil.