Mnogi od nas vole dan započeti šalicom kave, a iako se nekad smatrala šetnom, sve veći broj istraživanja i stručnjaka za zdravlje crijeva podržavaju ideju da kava može imati koristi za probavni trakt.
’Polifenoli u kavi mogu hraniti korisne bakterije crijeva, potičući rast i aktivnost. Oni također mogu pomoći u ograničavanju rasta ‘loših’ bakterija’, kaže Joseph Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.
Dr. Salhab ističe da te benefite možemo ‘pojačati’ dodavanjem jedne žličice kakao praha u svoju šalicu kave.
Spoj kave i kakaa ima određene prednosti kad je riječ o probavi.
‘Konzumacija kave je godinama područje interesa nutricionističkih i medicinskih studija, no istraživanje njenog utjecaja na zdravlje probave i mikrobiom je relativno nova tema’, kaže gastoentrerologinja Sarah Robbins.
Kava je bogata antioskidansima i drugim sastojcima koji su povezani sa smanjivanjem upala u tijelu i koji naš štite od raznih bolesti, navodi Johns Hopkins Medicine.
‘Antioksidansi u kavi štite nas od antioksidativnog stresa. Kao i kava, kakao prah sadrži puno polifenola. Kad kombinirate to dvoje, dobivate puno jače antioksidanse’, ističe dr. Salhab.
Oksidativni stres i neuravnotežena crijevna flora ključni su čimbenici gastrointestinalnih stanja poput upalne bolesti crijeva, kod koje dolazi do upale dijelova probavnog trakta, što uzrokuje simptome poput proljeva, bolova u trbuhu, krvave stolice, gubitka težine i umora, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
Istraživanja pokazuju da polifenoli mogu ublažiti oksidativni stres, potaknuti raznolikost crijevnih bakterija i poboljšati imunološki odgovor, prema pregledu objavljenom u travnju 2023. u časopisu Antioxidants.
Kakao je bogat i vlaknima
Odrasli bi trebali konzumirati između 25 i 38 grama vlakana dnevno, a dodavanje jedne do dvije žlice kakao praha u jutarnju kavu može pomoći u postizanju tog cilja. Prema USDA, jedna žlica kakao praha sadrži 2 grama vlakana.
Vaš probavni trakt treba prehrambena vlakna kako bi održao zdravu bakterijsku ravnotežu, odnosno mikrobiom, prema pregledu objavljenom u prosincu 2022. u časopisu Microorganisms.
‘Korisne bakterije fermentiraju prebiotička vlakna i proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) poput acetata, propionata i butirata – a te SCFA imaju važnu ulogu u zdravlju crijeva,’ kaže dr. Robbins.
Butirat pomaže u očuvanju crijevne sluznice, sprječavajući ulazak štetnih bakterija i mikroba u krvotok, prema Cleveland Clinic. ‘SCFA također imaju protuupalna svojstva, što pomaže u održavanju uravnoteženog imunološkog odgovora u crijevima,’ dodaje dr. Robbins.
Vlakna također povećavaju masu i veličinu stolice te je omekšavaju, što olakšava pražnjenje crijeva i pomaže u sprječavanju problema poput zatvora, navodi Mayo Clinic.