Jedna od glavnih krvnih stanica za razvoj kardiovaskularnih bolesti je kolesterol, koji se u velikoj mjeri može kontrolirati prehranom. Osobe s povišenim kolesterolom trebale bi strogo voditi računa o tome što unose u organizam, a ove namirnice trebali bi izbjegavati u širokom luku.
1. Punomasni mliječni proizvodi
Punomasno mlijeko i jogurt, kiselo mlijeko s visokim postotkom masti, prerađeni punomasni sirevi, kiselo vrhnje, vrhnje, mliječni namazi i šlag - namirnice su koje bi osobe s povišenim kolesterolom trebale izbjegavati. Dopuštene namirnice iz ove skupine su mlijeko i jogurt do 2,8 posto mm, te polumasni sirevi do 35 posto mm.
2. Jaja
Iako su jaja bogata hranjivim tvarima, poput proteina i vitamina, također sadrže i značajne količine kolesterola. Osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom ne smiju jesti žumanjke, već samo bjelanjak.
3. Prerađeni mesni proizvodi i crveno meso
Zabranjene namirnice za osoboe s povišenim kolesterolom su crveno meso (u ovu skupinu spadaju i batak i karabatak), mesne prerađevine (salame, čvarci, slanina), kao i iznutrice i kobasice.
4. Kokosovo i palmino ulje
Prekomjerna uporaba kokosovog i palminog ulja u prehrani može pridonijeti povećanju kolesterola jer je riječ o namirnicama bogatim zasićenim mastima. Od ulja su još zabranjeni i loj, tvrdi margarini (upravo oni koji se koriste za pripremu kolača i kolača), kao i majoneza.
5. Namirnice bogate šećerom i pržena hrana
Ovakva hrana često sadrži visok udio loših masti, što može utjecati na povećanje kolesterola. Prženi krumpiri, čips i slične namirnice posebno su problematične kada se konzumiraju u velikim količinama.