Ako nemate tavu koja je adekvatna za pečenje u pećnici, poput one od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika, možete upotrijebiti i kalup za tortu promjera 20 cm. Naravno, improvizirati možete i pri izboru voća te upotrijebiti kruške ili jabuke.

Naopaka pita od marelice

Sastojci:

75 g bijelog šećera
40 g maslaca
300 g svježih marelica
375 g kupovnog lisnatog tijesta

Postupak:

Marelice narežite na kriške. U tavi koja može ići u pećnicu napravite karamel. Stavite šećer u tavu i kuhajte ga dok ne dobijete zlatni karamel. Šećer nemojte miješati, možete lagano naginjati tavu da se šećer ravnomjerno rastopi. Kad karamel poprimi željenu boju, maknite tavu s vatre, dodajte maslac pa promiješajte drvenom žlicom. Zatim kriške marelice posložite u tavu s karamelom i pustite da odstoje 20-ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Radnu plohu pospite s malo brašna pa razvaljajte tijesto na otprilike centimetar debljine. Pomoću tanjura ili kalupa promjera 25 cm izrežite tijesto u pravilni krug. Tijestom pokrijte marelice, te ga utisnite sa svih strana. Napravite nožem rupice na vrhu tijesta pa ubacite u pećnicu na otprilike 25 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pustite da se hladi u kalupu pola sata pa izvrnite na tanjur na kojem je planirate poslužiti. Narežite je i poslužite uz tučeno vrhnje ili sladoled.