Keksi su idealna slastica za lijena razdoblja, budući da sama priprema oduzima 20-ak minuta. Ipak, poželjno je da smjesa odstoji u hladnjaku pa vrijeme organizirajte prema tome.
Ako pečete kekse samo za sebe (i svoju bolju polovicu) bit će vam dovoljna polovica smjese. Ostatak možete oblikovati u kuglice, prebaciti u vrećicu sa zatvaračem i čuvati u zamrzivaču.
Keksi s brusnicama i kikirikijem
Sastojci:
250 g maslaca
80 g šećera
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
175 g brašna
1 žličica praška za pecivo
50 g suhih brusnica
75 g grubo nasjeckanog kikirikija
Prstohvat soli
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Maslac izmiksajte sa šećerom, smeđim šećerom i vanilin šećerom te prstohvatom soli, a potom umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte te umiješajte u smjesu s maslacem, a na kraju dodajte i nasjeckane brusnice i kikiriki. Smjesu omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem pola sata.
Od tijesta oblikujte kuglice pa ih rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje. Pecite 10-12 minuta, sve dok rubovi ne poprime smećkastu boju. Pričekajte da se malo ohlade, a zatim ih s lima prebacite na rešetku i pustite da se ohlade u potpunosti. Čuvajte u kutiji s poklopcem.