Keksi su idealna slastica za lijena razdoblja, budući da sama priprema oduzima 20-ak minuta. Ipak, poželjno je da smjesa odstoji u hladnjaku pa vrijeme organizirajte prema tome.  

Ako pečete kekse samo za sebe (i svoju bolju polovicu) bit će vam dovoljna polovica smjese. Ostatak možete oblikovati u kuglice, prebaciti u vrećicu sa zatvaračem i čuvati u zamrzivaču.

Keksi s brusnicama i kikirikijem

Sastojci:

250 g maslaca

80 g šećera

50 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 jaje

175 g brašna

1 žličica praška za pecivo

50 g suhih brusnica

75 g grubo nasjeckanog kikirikija

Prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Maslac izmiksajte sa šećerom, smeđim šećerom i vanilin šećerom te prstohvatom soli, a potom umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte te umiješajte u smjesu s maslacem, a na kraju dodajte i nasjeckane brusnice i kikiriki. Smjesu omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem pola sata.

Od tijesta oblikujte kuglice pa ih rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje. Pecite 10-12 minuta, sve dok rubovi ne poprime smećkastu boju. Pričekajte da se malo ohlade, a zatim ih s lima prebacite na rešetku i pustite da se ohlade u potpunosti. Čuvajte u kutiji s poklopcem.