Domaće krpice - tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao kod raviola, a ovo starinsko jelo s kupusom ukusno je kao samostalno ili kao prilog mesu.
Sastojci
Domaće krpice
2jaja
200 g glatkog brašna
sol
Zelje
700 gsvježeg kupusa
50 gslanine, nasjeckane
1manja glavica luka, nasjeckana
1 žlicasvinjske masti
sol
papar
malo maslaca
Priprema
Napravite krpice
Prvo umijesite krpice. U posudu prosijte brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte razmućena jaja. Umijesite glatko i tvrdo tijesto, a ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Prekrijte ga krpom i pustite da odstoji, oko pola sata. Potom tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte, krpice mogu biti i malo deblje.
Složite tijesto jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lijepi pa oštrim nožem izrežite šire trake, a trake na kvadratiće - krpice.
Pirjajte kupus
Kupus očistite od vanjskih listova, prerežite popola, odstranite korijen, narežite na kockice, operite i ocijedite.
U dubokoj i širokoj tavi zagrijte mast, dodajte slaninu, nakon par minuta luk i sotirajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte narezani kupus i sotirajte dok malo ne omekša i lijepo se karamelizira. Posolite.
Skuhajte krpice
U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte krpice, ocijedite (ostavite sa strane malo vode od kuhanja) i dodajte u kupus. Promiješajte, sve zajedno kratko sotirajte, začinite paprom, dodajte kockice maslaca, par žlica vode od kuhanja tjestenine i odmah poslužite.
izvor: index.hr