Ječam je žitarica koja se koristi više od 10.000 godina, a danas je, pomalo nepravedno, zaboravljen u svakodnevnoj prehrani. Nekada osnovna hrana sportaša i ratnika, danas može postati vaša tajna za zdrav, zasitan i povoljan obrok.

Superhrana iz antičkog doba

Još u staroj Grčkoj ječam je bio glavni izvor energije za sportaše prije natjecanja, dok su ga Rimljani smatrali hranom koja daje snagu i izdržljivost - obvezan dio prehrane rimskih legionara. Nije teško razumjeti zašto: ova moćna žitarica prepuna je vlakna, biljnih proteina, minerala i složenih ugljikohidrata koji tijelu pružaju dugotrajnu energiju.

Ječam.jpg
Foto: Shutterstock

Danas je ječam i dalje iznimno pristupačan - kilogram stoji oko 1,80 eura, što ga čini idealnim izborom za svakoga tko želi jesti zdravo, a pritom štedjeti. Za razliku od mnogih modernih 'supernamirnica', ječam nije trend, već dokazano djelotvorna hrana s tisućljetnom tradicijom.

Kako koristiti ječam u prehrani

Ječam je izuzetno svestran i možete ga pripremati na mnogo načina:

  • kao zamjenu za rižu u jelima poput rižota ili punjenih paprika
  • u gustom povrtnom varivu ili juhi, gdje daje ugodnu teksturu i punoću okusa
  • za domaći kruh i peciva - daje im mekoću i orašasti miris
  • kao bazu za hranjive salate s povrćem, maslinovim uljem i začinskim biljem
  • kao topli doručak - kuhani ječam s mlijekom, cimetom i medom odlična je alternativa zobenoj kaši
Jeftina namirnica snižava kolesterol i šećer te pomaže u mršavljenju
Foto: Shutterstock

Najčešće se koristi oljušteni ječam (ječmena kaša) jer se brže kuha i lakše probavlja. Kad ga skuhate, može se čuvati u hladnjaku do tri dana, a zanimljivo je da s vremenom postane još ukusniji jer upije sve začine i arome jela.

Zdravstvene prednosti ječma

Ječam nije samo ukusan i zasitan - on je prava riznica zdravlja:

  • Snižava kolesterol zahvaljujući prirodnim vlaknima beta-glukanima
  • Stabilizira razinu šećera u krvi, pa je odličan izbor za dijabetičare
  • Dugo drži sitost, što pomaže u kontroli tjelesne težine
  • Podržava zdravu probavu jer je bogat vlaknima koja čiste crijeva
  • Hrani mišiće i živčani sustav zahvaljujući magneziju, željezu i selenu
  • Jača imunitet i doprinosi boljem općem raspoloženju
Jeftina namirnica snižava kolesterol i šećer te pomaže u mršavljenju
Foto: Shutterstock

Savjet za kraj

Ako tražite način da unesete više prirodnih i cjelovitih namirnica u prehranu, ječam je savršeno mjesto za početak. Jednostavan je za pripremu, lako se uklapa u mnoga jela i pruža osjećaj ugodne sitosti bez težine.

Bilo da ga dodate u varivo, salatu ili napravite topli doručak - ječam će vas podsjetiti da najbolje namirnice često dolaze iz najstarijih tradicija, piše Najžena.