Kupus je namirnica neizostavna u većini kućanstava. Osim što ga se može pripremiti na puno načina, iznimno je zdrav, a to je u ovim krajevima poznato stoljećima pa su naši preci kiseli kupus nazivali 'lijekom za stotinu bolesti'.

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine.

Benfiti kiselog kupusa

Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru.

Kiseli kupus.jpg
Foto: Shutterstock

Kiseli kupus se od sirovog razlikuje zbog toga što je prirodno bogat probiotičkim kulturama, a one imaju pozitivan utjecaj na probavni sustav i opće zdravlje. Probiotici također pomažu u smanjenju plinova, nadutosti, zatvora i proljeva. Kiseli kupus ima samo 25 kalorija na 100 grama pa je odličan saveznik u mršavljenju. Kupus dijeta jedna je od najpopularnijih u jesenskom i zimskom razdoblju, a obećava gubitak 5 kg u 7 dana.

Recept za kupus koji se kiseli ‘na brzinu’ zaludio je cijeli svijet, a potekao je iz Azije. Sprema se u staklenkama, može se praviti u maloj količini, a bit će gotov već za dva do tri dana.

Kimchi.jpg
Foto: Shutterstock

Ovakva kupus salata naziva se ‘kimchi’, a istraživanja su pokazala da može znatno smanjiti rizik od pretilosti.

Kako se priprema

Kiseli kupus spremljen na azijski način djelotvoran je i za muškarce i za žene, a preporučuje se da ga se konzumira uz sva tri glavna obroka tijekom dana. Dovoljna je jedna zdjelica - oko 50 grama ove pikantne salate.

Kimchi se po želji može pripremiti od običnog ili kineskog kupusa. Operite ga i narežite na velike 'trake' širine oko 2 cm. Dodajte mladi luk ili poriluk, đumbir narezan na kockice ili nariban te po želji komadiće rotkvice. U soljenku dodajte žličicu morske soli u pola litre vode.

Kimchi
Foto: Shutterstock

Stavite povrće u veliku zdjelu, pospite mljevenom paprikom ili čilijem u prahu. Prelijte solju i ostavite stajati preko noći. Sutradan povrće premjestite u staklenke ili lonac koji se dobro zatvara, pokrijte presolom i ostavite na tamnom mjestu dva do tri dana.

Kimchi je izvrstan probiotik koji pomaže uspostaviti zdrav crijevni mikrobiom i jača imunitet.