Iako povrće spada među najzdravije namirnice, ne postoji vrsta koja je sama po sebi “štetna” za ljude u općem smislu. Međutim, određene vrste mogu izazvati neugodne ili neželjene učinke kod nekih osoba ili u specifičnim okolnostima.
U nastavku donosimo nekoliko primjera povrća koje, iako korisno i hranjivo, treba konzumirati s određenom pažnjom, osobito ako imate osjetljiv probavni sustav ili specifične zdravstvene probleme.
Krastavci, rajčice, patlidžani, paprika (noćurke / Solanaceae)
Sadrže solanine, prirodne toksine koji u velikim količinama mogu uzrokovati probavne smetnje, glavobolju ili umor.
Obično su potpuno sigurni kad se jedu kuhani ili u normalnim količinama, ali sirovi ili zelena zrna/patlidžani u velikim količinama mogu izazvati neugodu.
Kupusnjače (kupus, brokula, kelj, prokulice)
Sadrže goitrogene, tvari koje u velikim količinama mogu ometati funkciju štitnjače, osobito kod ljudi s poremećajem štitnjače.
Kuhanjem se goitrogeni djelomično neutraliziraju.
Rotkvice, špinat, blitva
Sadrže oksalate, koji mogu pogoršati bubrežne kamence kod osjetljivih osoba.
Grahorice (mahune, grah, leća)
Sadrže lektine i druge spojeve koji u sirovom stanju mogu izazvati probavne smetnje. Pravilno kuhanje uklanja rizik.