Iako povrće spada među najzdravije namirnice, ne postoji vrsta koja je sama po sebi “štetna” za ljude u općem smislu. Međutim, određene vrste mogu izazvati neugodne ili neželjene učinke kod nekih osoba ili u specifičnim okolnostima.

U nastavku donosimo nekoliko primjera povrća koje, iako korisno i hranjivo, treba konzumirati s određenom pažnjom, osobito ako imate osjetljiv probavni sustav ili specifične zdravstvene probleme.

Krastavci, rajčice, patlidžani, paprika (noćurke / Solanaceae)

Sadrže solanine, prirodne toksine koji u velikim količinama mogu uzrokovati probavne smetnje, glavobolju ili umor.

Obično su potpuno sigurni kad se jedu kuhani ili u normalnim količinama, ali sirovi ili zelena zrna/patlidžani u velikim količinama mogu izazvati neugodu.

Ovo je najštetnija vrsta povrća
Foto: Shutterstock

Kupusnjače (kupus, brokula, kelj, prokulice)

Sadrže goitrogene, tvari koje u velikim količinama mogu ometati funkciju štitnjače, osobito kod ljudi s poremećajem štitnjače.

Kuhanjem se goitrogeni djelomično neutraliziraju.

Rotkvice, špinat, blitva

Sadrže oksalate, koji mogu pogoršati bubrežne kamence kod osjetljivih osoba.

Grahorice (mahune, grah, leća)

Sadrže lektine i druge spojeve koji u sirovom stanju mogu izazvati probavne smetnje. Pravilno kuhanje uklanja rizik.