Riba koju često nalazimo po niskoj cijeni u marketima mogla bi skrivati više nego što mislite. Iako izgleda bezazleno i lako se priprema, nutricionisti i stručnjaci za sigurnost hrane sve češće upozoravaju na potencijalne rizike povezane s podrijetlom i načinom uzgoja ove vrste.

Posebno se pod povećalom našao pangasius –riba koja dolazi iz industrijski onečišćenih voda jugoistočne Azije, a koja zbog svoje pristupačne cijene lako završi na stolovima diljem svijeta.

Popularna, a potencijalno štetna

Pangasius je na tržištu prisutan godinama, a mnogi ga potrošači biraju zbog niske cijene i neutralnog okusa. Ipak, iza tog naizgled bezazlenog fileta kriju se mogući zdravstveni rizici. Osim što je siromašan omega-3 kiselinama, ova riba sadrži prekomjernu količinu omega-6 masnih kiselina koje mogu potaknuti upalne procese u tijelu. Također, zbog onečišćenog okruženja u kojem se uzgaja, u njenom se mesu često mogu pronaći tragovi antibiotika i pesticida.

Pangasius.jpg
Foto: Shutterstock

Pored pangasiusa, slične sumnje prate i nilskog grgeča, još jednu vrstu ribe koja dolazi iz tropskih voda. Iako se smatra kvalitetnom ribom, istraživanja pokazuju da meso nilskog grgeča može sadržavati olovo i druge teške metale – naročito ako potječe iz zagađenih voda.

Zdravije alternative: Koju ribu birati umjesto pangasiusa?

Ako želite izbjeći potencijalno rizične vrste, stručnjaci savjetuju da birate ribu iz provjerenih izvora i manje onečišćenih voda. Evo nekoliko preporuka:

Losos (divlji) – Bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima D i B12, divlji losos sa sjevernih oceanskih područja smatra se jednom od najzdravijih riba. Pripazite da nije iz uzgoja, jer takva riba može sadržavati aditive i antibiotike.

Losos je najzdravija riba
Foto: Shutterstock

Skuša – Ova masna morska riba obiluje omega-3 kiselinama i ima izražen okus. Idealna je za pečenje ili pripremu na roštilju.

Sardina –Jeftina, dostupna i vrlo hranjiva. Sardine su male, brzo se razmnožavaju i ne akumuliraju teške metale poput većih riba.

Pastrva – Posebno ako je iz planinskih potoka ili kontroliranih uzgajališta. Niskokalorična je, ali bogata nutrijentima.

Oslić – Laka, nemasna riba s blagim okusom, dobra za djecu i sve koji ne vole intenzivan 'riblji' okus.

Oslić
Foto: Shutterstock

Bakalar –Bogat proteinima, a siromašan mastima. Čest izbor tijekom posta i u zdravim dijetama.

Savjeti pri kupovini ribe

Birajte ribu s oznakama o podrijetlu i certifikatima o kvaliteti (npr. MSC – Marine Stewardship Council).

Izbjegavajte uvoznu ribu bez deklaracije.

Ribu uvijek temeljito termički obradite, naročito ako dolazi iz tropskih i uvoznih voda, savjetuje Espresso.