Naša jetra glavni je 'filter' tijela i stalno je izložena nepovoljnim utjecajima iz okoline. Postoji mnogo čimbenika koji narušavaju funkciju jetre i uništavaju je. Jedan od njih je stalna izloženost toksinima koji ulaze u nas putem zraka, vode i hrane.
6 najboljih namirnica za zdravu jetru:
1. Svježi češnjak
Češnjak je izvor alicina i selena. To su biološki aktivne tvari koje blagotvorno djeluju na jetru i krvožilni sustav, nježno čisteći tijelo na prirodan način. Alicin blokira patogene koji ulaze u imunološki sustav, a selen potiče prirodnu detoksikaciju.
To značajno smanjuje opterećenje jetre i aktivira jetrene enzime koji uklanjaju toksine i otpadne tvari iz tijela, što poboljšava probavu. No, samo svježi proizvod ima takva svojstva, a ne njegovi ekstrakti ili prah.
2. Cikla
Ovo povrće izvor je energije i hranjivih tvari za tijelo. Sadrži veliku količinu topljivih vlakana, koja imaju izvrsna svojstva čišćenja i zasićuju čak i u malim količinama. Osim toga, cikla sadrži antioksidanse, vitamin B, željezo i betain.
Liječnici u antičko doba vjerovali su da crvena boja dokazuje kako je cikla posebno korisna za krvožilni sustav. Cikla je izvrstan način za čišćenje jetre, uklanjanje toksina koji se u njoj nakupljaju i poboljšanje njezine funkcije.
3. Obična leća
Sjemenke leće vrlo su korisne za funkciju jetre jer su bogate prehrambenim vlaknima, koja su izvor biljnih proteina. Apsorbiraju se mnogo bolje od životinjskih proteina i potiču prirodno poboljšanje rada jetre.
Kako bi se povećala svojstva čišćenja, preporučuje se kombiniranje leće s drugim namirnicama.
4. Batat
Batat je bogat karotenom, prirodnom protuupalnom tvari koja je vrlo korisna za naše tijelo. Jetra prerađuje beta-karoten i sintetizira ga u vitamin A. Najbolji način unosa vitamina jest putem prirodne hrane koja ne sadrži štetne sintetske dodatke.
Iako su vitaminski dodaci danas vrlo popularni i dostupni, mogu preopteretiti jetru kemijskim sastojcima koje sadrže. I slatki krumpir i druge prirodne namirnice neće izazvati predoziranje, već će tijelo opskrbiti vlaknima i drugim korisnim vitaminima i mineralima.
5. Luk
Luk je riznica korisnih tvari. Bogat je alicinom, koji čisti jetru i probavni trakt. Sadrži mnogo kalija, prehrambenih vlakana i flavonoida, koji osiguravaju normalno funkcioniranje svih organa.
Sve to čini luk nezaobilaznim sastojkom u mnogim ljekovitim pripravcima. Drugi proizvodi pomoći će neutralizirati njegov specifičan miris i okus, a termička obrada može spriječiti probavne smetnje.
6. Citrusno voće
Ovo voće sadrži veliku količinu vitamina C. Uz njegovu pomoć, toksične tvari pretvaraju se u jednostavne spojeve koje jetra lako obrađuje i izlučuje iz tijela.
Redovita konzumacija citrusnog voća pomaže u poboljšanju zdravlja i funkcije jetre, piše Stil.