Dunja je voćka koja se često zanemaruje, ali njeno bogatstvo hranljivim materijama i jedinstvene karakteristike čine pravim draguljem u svijetu voća. Ova voćka potječe iz Azije, ali se danas uzgaja diljem svijeta, posebno u mediteranskim i umjerenim klimatskim područjima.

'Dunja se obično prepoznaje po svom karakterističnom obliku, koji je često kruškolik ili ovalan, s glatkom, žutom ili zlatnom korom. Kada je zrela, dunja ima ugodan miris koji je teško ignorirati. Iako ju je moguće jesti sirovu, njen čvrst i kiselkast okus čini se mnogo popularnijim u kuhanju i pripremi džemova, željeza i kompota', objasnila je dijetologinja dr Veroslava Stanković.

Riznica je vitamina i minerala

Prema riječima liječnice dunja je izuzetno hranljiva.

Dunja.jpg
Shutterstock 

'Sadrži značajne količine vitamina C, vitamina A, E, kao i B-kompleks vitamina. Također je bogata mineralima poput kalija i željeza. Njezina nutritivna vrijednost doprinosi jačanju imunološkog sustava, poboljšanju zdravlja kože i očiju, a čak može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti', kaže ona.

Zdravstvene koristi

Jedna od najistaknutijih osobina dunje je njen visok sadržaj dijetetskih vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave i može doprinijeti snižavanju kolesterola. Dunja je također poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala u organizmu.

Dunja.jpg
Shutterstock 

Osim toga, neki istraživači sugeriraju da dunja može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s dijabetesom.

Čaj od dunje protiv nadutosti

Gastroeternolog Vojislav Perišić je za probleme poput otežane probave, nadutosti, ali i kašlja preporučio čaj od dunje.

‘Kod ​​probavnih tegoba, kao i protiv kašlja, skuhajte čaj od listova dunje. Narežete ga, izvadite sjemenke, stavite u 200 ml vode, kuhate 45 minuta i pustite da se natopi, da pijete kao najzdraviji čaj u cijelom životu', objasnio je liječnik.

No, postoje i ljudi koji često osjećaju želučane tegobe kad jedu dunje. I za to postoji rješenje.

Čaj napitak.jpg
Shutterstock 

'Mnogima će zasmetati dunja ovako svježa jer sadrži tanin. To je kao kad popijete neko jako crno vino niske klase pa vam smeta. Dunju jedite svaki dan, bilo u čaju ili kompotu. Ako patite od sindroma iritabilnog crijeva, onda je čaj od lista dunje za vas. Ali ne bi bilo loše nakon ručka pojesti šalicu kompota, dodati suhih šljiva, odličan je antioksidans i pospješivač peristaltike. Zaboravite torturu na zahodu, nećete imati problema', rekao je.

Osim toga, dr. Perišić savjetuje da se koštice dunje nikada ne bacaju. Sadrže amigdalin koji ima snažan učinak protiv bolesti', objasnio je dr. Perišić.