Nadutost je česta pojava koja kod mnogih ljudi stvara osjećaj nelagode, pritiska i punoće u želucu. Iako se ne radi o ozbiljnom stanju, ono može značajno utjecati na svakodnevni život, a krivca treba tražiti prvenstveno u nepravilnoj prehrani, ali i hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima.

'Iako je povrće neophodno za zdravu prehranu, neke vrste mogu izazvati nadutost i nelagodu', kaže nutricionistica Nataša Aleksić na Instagramu i otkriva vrste koje treba izbjegavati, ali i one koje slobodno možete jesti bez straha da će vam želudac izgledati kao balon.

Povrće koje uzrokuje nadutost

Kupus

Bogat vlaknima i prirodnim šećerima (kao što je rafinoza) koji fermentiraju u crijevima, što dovodi do nadutosti.

Cvjetača

Sadrži složene šećere koji su teško probavljivi i često uzrokuju plinove.

Cvjetača može izazvati nadutost
Shutterstock 

Brokula

Slično kao i cvjetača, sadrži složene šećere i vlakna koja mogu uzrokovati nelagodu.

Luk i češnjak

Oba sadrže fruktane, vrstu složenih ugljikohidrata koji se teško probavljaju.

Nutricionistica otkriva koje povrće izaziva nadutost a koje je smanjuje
Shutterstock 

Grah

Dobro poznat po tome što izaziva plinove zbog oligosaharida (osobito rafinoze), koje fermentiraju crijevne bakterije.

Povrće koje ublažava tegobe

Krastavac

Bogat vodom, lako probavljiv, pomaže kod hidratacije i smanjuje nadutost.

Tikvice

Lako probavljive, sadrže puno vode i ublažavaju želučane tegobe.

Tikvice.jpg
Shutterstock 

Mrkva

Iako sadrži vlakna, nježna je za želudac pa ovo povrće obično ne izaziva nadutost.

Špinat

Sadrži lako probavljiva vlakna i visok postotak vode, pomaže u hidrataciji.

Paprike

Lagane i bogate vodom, rijetko izazivaju nadutost.

Paprika.jpg
Shutterstock 

Celer

Zbog visokog sadržaja vode i niske razine vlakana, celer pomaže u smanjenju zadržavanja tekućine i nadutosti

Mali trikovi

Topla voda i limun

Ujutro popijte čašu tople vode u koju ste dodali malo limunova soka – tako ćete probuditi probavni sustav i pridonijeti njegovom boljem funkcioniranju.

Čaj limun.jpg
Shutterstock 

Jutarnja joga

Neki položaji ove drevne umjetnosti mogu potaknuti rad probavnog sustava. Lezite na leđa, savijte desno koljeno i povucite ga prema prsima. Duboko udahnite i pri izdisaju podignite glavu i ramena od poda, a koljeno približite nosu. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite opisanu vježbu tri puta s desnom nogom, a zatim tri puta s lijevom.

Jedite polako

Ako vam je teško polako žvakati, pokušajte odložiti vilicu kada su vam usta puna. Ako pospremite tanjur prije svih ostalih za stolom, vjerojatno jedete prebrzo. Svaki obrok trebao bi trajati dvadesetak minuta.

žena jede
pexels 

Nemojte piti za vrijeme obroka

Koliko god je važno piti puno tekućine tijekom dana, nemojte to činiti za vrijeme obroka. Pijući vodu dok jedete, prebrzo ispirete hranu i tako razrjeđujete dobre bakterije i sprječavate ih da pomognu tijelu da dobro probavi hranu.