Kivi ima brojne dobrobiti, ne samo za probavni sustav, već i za kožu i emocionalno blagostanje: nutricionisti to potvrđuju.

Nutricionistički tim klinike Mira + Cueto preporučuje ovo voće nakon ljeta i godišnjih odmora, jer 'blagotvorno djeluje na gastrointestinalnu razinu, smanjujući upalu u želucu povezanu s probavnim problemima i zatvorom'.

Karakterizira ga visok sadržaj topivih i netopivih vlakana. 'Dakle, ne zadržava vodu i poboljšava transport hrane kroz probavni sustav, sprječava zatvor i smanjuje upale', objašnjavaju stručnjaci, a također ima i prebiotičko djelovanje koje jača crijevnu floru.

Kivi
Foto: Shutterstock

Jedno je od najboljih voćki za jesti nakon ljeta. Jesti kivi uvijek je dobra ideja, ali još više nakon blagdana i u ranu jesen. Zato Mira + Cueto početkom jeseni čak savjetuje konzumaciju ovog voća dva puta dnevno.

Evo nekoliko razloga za to, uz njegove prednosti u smanjenju nadutosti:

• Zasitan zahvaljujući visokom udjelu vlakana, 'koja pomažu u kontroli razine kolesterola, koja je ponekad visoka zbog ljetnih ekscesa.'

Sprječava i ublažava zatvor. Riječ je o voću bogatom antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

'Tijekom godišnjeg odmora puno smo izloženi suncu, što se prevodi u povećanje slobodnih radikala koje moramo neutralizirati kako bismo kontrolirali oksidativne procese i starenje', navode nutricionisti.

Visok udio vitamina C (viši nego u agrumima) i drugih vitamina koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva čine ga voćem koje jača imunološki sustav i pomaže u prevenciji virusnih infekcija.

Kivi.jpg
Foto: Shutterstock

Dobrobiti kivija za naše emocije

Kivi dokazano poboljšava naše emocionalno stanje jer, između ostalog, sadrži melatonin. Stručnjakinja za spavanje Theresa Schnorback rangirala je najbolje namirnice za bolji san, a kivi je stavila na drugo mjesto, posebno ako se jede sat vremena prije spavanja i redovito svake večeri mjesec dana.

Nekoliko je stručnjaka povezalo nedostatak vitamina C s mentalnim i fizičkim umorom. Zato visok sadržaj vitamina C u kiviju pomaže u obnavljanju energije.

Kad ga konzumirati?

Bilo kad! Međutim, ako se želite usredotočiti na njegove dobrobiti za crijeva, idealno ga je jesti za doručak. Osim toga, kivi 'ujutro pomaže u jačanju imunološkog sustava i pokriva potrebe za antioksidansima tijekom dana',a prema savjetima Mira + Cueto možete ga jesti prije ili poslije jela.

U slučaju otežane probave treba ga uzimati prije ili poslije proteinskog obroka, jer olakšava probavu proteina, povećava njihovu apsorpciju i smanjuje osjećaj težine koji se može povezati s visokoproteinskom prehranom, prenosi Stil.