Doručak je najvažniji obrok u danu. Njime ćete pokrenuti metabolizam, a ako odaberete pravu hranu, kilogrami će se početi topiti kao od šale.

Kad govorimo o doručku, potrebno je tijekom ovog obroka jesti hranu koja će nas dugo držati sitima i dati nam dovoljno energije.

Pa koja je to skupina namirnica? Odgovor je: bjelančevine.

Jaja doručak
Shutterstock 

Brojna su istraživanja otkrila da će jutarnji obroci bogati proteinima potaknuti veću potrošnju kalorija. Osim toga, proteini smanjuju rizik od napadaja gladi tijekom poslijepodneva. Prema riječima stručnjaka, grčki jogurt i jaja idealni su sastojci za dijetalni doručak.

Grčki jogurt sadrži veliku količinu proteina, a nizak sadržaj masti i šećera. Naravno, važno je provjeriti radi li se o punomasnom ili obranom mlijeku jer to ima izravan utjecaj na broj kalorija koje unosimo.

U studiji u kojoj je sudjelovalo 20 žena otkriveno je da su one koje su jele grčki jogurt manje gladovale tijekom dana, pa su tako unijele 100 kalorija manje. Još jedna studija potvrdila je ovu činjenicu. Ispitanici koji su mjesec dana redovito konzumirali grčki jogurt postigli su bolje rezultate kada je u pitanju gubitak kilograma od onih koji nisu doručkovali grčki jogurt.

Grčki jogurt
Shutterstock 

Jaja su također zdrava i proteinima bogata namirnica koja će vas dugo držati sitima. Odličan su izvor biotina, koji je važan nutrijent koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Također je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Kajgana, poširana jaja, kuhana - mnogo je načina za pripremu ove namirnice, no stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji.
Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranjivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana. Kuhanje jaja također uništava moguću salmonelu i podiže razinu proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se osjećamo siti.

Kuhana jaja.jpg
Shutterstock 

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili kajgane, što podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se razina vitamina i antioksidansa u njima, a ujedno se aktivira razina kolesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti.