Kad se spomene zdrava hrana, mnogi odmah pomisle na voće i povrće. U nedavnoj znanstvenoj studiji istraživači sa Sveučilišta William Paterson u američkoj saveznoj državi New Jersey analizirali su najzdraviju hranu, sve biljnog podrijetla, klasificirajući ih prema bogatstvu hranjivim tvarima, mineralima, vlaknima itd.

Voće
Shutterstock 

Zanimljivo, u top 10 nema niti jedne vrste voća – prva je tek na 28. mjestu, a od 41 artikla ukupno je sedam voćki. No, razlog je što je na vrhu popisa povrće koje je dokazano bogatije vrijednim sastojcima pa se sve češće pojavljuje na popisu najzdravijih namirnica svijeta.

U svakom slučaju, voće je zdrava namirnica, a na ovoj je listi rangirano po ovom principu: što je veći udio vitamina i vlakana u odnosu na udio kalorija, to je hrana zdravija, piše Vogue.it.

7. Bijeli grejp

Bijeli grejp
Shutterstock 

Posljednji na listi najzdravijeg voća je bijeli grejp. Bijeli sloj ispod kore sadrži razna dijetalna vlakna važna za zdravlje crijeva i probavu.

6. Kupine

Kupine
Unsplash 

Šesto mjesto zauzima bobičasto voće – kupine.

Između ostalog, sadrže kalcij, kalij i magnezij, željezo i mangan. Imaju tamnu boju zbog antocijana, flavonoida s antioksidativnim, protuupalnim i anti-age svojstvima.

5. Crveni grejp

Grejp je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi
Unsplash 

Na petom mjestu nalazi se još jedan citrus- crveni grejp. Tri ploda mogu pokriti vaše dnevne potrebe za vitaminom C.

Vitamin A i beta-karoten u grejpu posebno su važni za vid i imunološki sustav.

4. Limeta

Limeta
Shutterstock 

Četvrto najzdravije voće je limeta.

Osim vitamina C, sadrži fosfat, kalij i kalcij koji su neophodni za izgradnju kostiju i zuba.

3. Naranča

Naranče
Shutterstock 

Treće mjesto zauzimaju naranče.

Prave su C vitaminske bombe, ali obiluju i kalcijem. Osim toga, sadrže kalij i magnezij, vrlo važne minerale za regulaciju raznih biokemijskih reakcija i staničnih funkcija u tijelu.

2. Jagoda

Možda će vas iznenaditi da su jagode drugo najzdravije voće.

Dijeta s jagodama
Unsplash 

Ispostavilo se da s oko 60 mg na 100 grama, jagode sadrže čak i više vitamina C od citrusa. Također su bogate folnom kiselinom, željezom, magnezijem i kalcijem. Željezo posebno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i pospješuje prijenos kisika.

1. Limun

Čaj limun.jpg
Shutterstock 

Na prvom mjestu među voćem (28. na cijeloj listi) je limun.

Ovaj citrus sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama, kao i kalcij, magnezij, kalij i vlakna. Vitamin C važan je za naš imunološki sustav, štiti nas od slobodnih radikala i neophodan je za stvaranje kolagena, prenosi Zadovoljna.rs