Kad se spomene zdrava hrana, mnogi odmah pomisle na voće i povrće. U nedavnoj znanstvenoj studiji istraživači sa Sveučilišta William Paterson u američkoj saveznoj državi New Jersey analizirali su najzdraviju hranu, sve biljnog podrijetla, klasificirajući ih prema bogatstvu hranjivim tvarima, mineralima, vlaknima itd.

Voće
Foto: Shutterstock

Zanimljivo, u top 10 nema niti jedne vrste voća – prva je tek na 28. mjestu, a od 41 artikla ukupno je sedam voćki. No, razlog je što je na vrhu popisa povrće koje je dokazano bogatije vrijednim sastojcima pa se sve češće pojavljuje na popisu najzdravijih namirnica svijeta.

U svakom slučaju, voće je zdrava namirnica, a na ovoj je listi rangirano po ovom principu: što je veći udio vitamina i vlakana u odnosu na udio kalorija, to je hrana zdravija, piše Vogue.it.

7. Bijeli grejp

Bijeli grejp
Foto: Shutterstock

Posljednji na listi najzdravijeg voća je bijeli grejp. Bijeli sloj ispod kore sadrži razna dijetalna vlakna važna za zdravlje crijeva i probavu.

6. Kupine

Kupine
Foto: Unsplash

Šesto mjesto zauzima bobičasto voće – kupine.

Između ostalog, sadrže kalcij, kalij i magnezij, željezo i mangan. Imaju tamnu boju zbog antocijana, flavonoida s antioksidativnim, protuupalnim i anti-age svojstvima.

5. Crveni grejp

Grejp je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi
Foto: Unsplash

Na petom mjestu nalazi se još jedan citrus- crveni grejp. Tri ploda mogu pokriti vaše dnevne potrebe za vitaminom C.

Vitamin A i beta-karoten u grejpu posebno su važni za vid i imunološki sustav.

4. Limeta

Limeta
Foto: Shutterstock

Četvrto najzdravije voće je limeta.

Osim vitamina C, sadrži fosfat, kalij i kalcij koji su neophodni za izgradnju kostiju i zuba.

3. Naranča

Naranče
Foto: Shutterstock

Treće mjesto zauzimaju naranče.

Prave su C vitaminske bombe, ali obiluju i kalcijem. Osim toga, sadrže kalij i magnezij, vrlo važne minerale za regulaciju raznih biokemijskih reakcija i staničnih funkcija u tijelu.

2. Jagoda

Možda će vas iznenaditi da su jagode drugo najzdravije voće.

Dijeta s jagodama
Foto: Unsplash

Ispostavilo se da s oko 60 mg na 100 grama, jagode sadrže čak i više vitamina C od citrusa. Također su bogate folnom kiselinom, željezom, magnezijem i kalcijem. Željezo posebno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i pospješuje prijenos kisika.

1. Limun

Čaj limun.jpg
Foto: Shutterstock

Na prvom mjestu među voćem (28. na cijeloj listi) je limun.

Ovaj citrus sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama, kao i kalcij, magnezij, kalij i vlakna. Vitamin C važan je za naš imunološki sustav, štiti nas od slobodnih radikala i neophodan je za stvaranje kolagena, prenosi Zadovoljna.rs