Dijeta se temelji na unosu namirnica koje stvaraju alkalno okruženje u tijelu, poput svježeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, uz izbjegavanje kiselih namirnica poput mesa, prerađene hrane i rafiniranih šećera. Cilj je smanjiti upale, poboljšati energiju, pa čak i spriječiti određene bolesti, kaže nutricionistica Branka Mirković.

'U mjesec dana, osim što ćete imati 5-8 kilograma manje, poboljšat ćete kvalitetu kože, kose i noktiju, zategnuti mišiće i, što je najvažnije, poboljšati svoje zdravlje. Dijeta je univerzalna i prilagodljiva široj populaciji žena. Muškarci također mogu koristiti ovu dijetu, no oni bi trebali povećati unos hrane za 30-50 posto', objasnila je nutricionistica.

Ravan trbuh
Shutterstock 

Dijeta se temelji na pretežno alkalnoj hrani, ističe stručnjakinja. Povrće koje je dozvoljeno je: kelj, kupus, brokula, cvjetača, špinat, blitva, male količine luka i češnjaka, rotkvice, rotkvice, bundeva, korabica, šparoge, sve vrste zelenih salata, paprika, rajčica, začinsko bilje poput peršina , list celera, majčina dušica, vlasac... Sve vrste voća možete jesti u dopuštenim količinama.

Cvjetača može izazvati nadutost
Shutterstock 

'Maslinovo ulje i sezamovo ulje su ljekoviti i treba ih koristiti za preljeve. Uvijek ih dodavajte na žličice, a jedna žličica sadrži pet grama ulja. Jela solite umjereno. Što se termičke obrade tiče, idealno je kratkotrajno kuhanje u vodi, kuhanje na pari ili u pećnici. Ne zaboravite da povrće mora biti hrskavo, da se osjeti pod zubima. Kad pripremate kupus i kelj, rebro odrežite jer se ono duže kuha nego lišće', savjetuje nutricionistica.

Jelovnik

Doručak

  • Prijedlog 1: po 1 žličicu chia sjemenki, lanenih sjemenki i mekinja navečer potopiti u 1,5 dl kiselog mlijeka ili jogurta. Ujutro pomiješajte s 2 žlice otopljenih malina, kupina ili borovnica
  • Prijedlog 2: dva do tri puta tjedno: 2 kuhana jaja, kiselo mlijeko ili 100 g svježeg sira i 100 g svježeg povrća
  • Prijedlog 3: Pomiješajte 2 žlice tune sa zelenom salatom
Koje voće je dozvoljeno dijabetičarima
Shutterstock 

Međuobrok

Tri do četiri sata nakon doručka uzmite 150-200 g mješavine raznog voća ili samo jedno

Ručak

Mijenjajte proteine ​​tijekom tjedna:

  • Prijedlog 1: 120 g pilećeg filea
  • Prijedlog 2: 100 g junećeg buta (barem jednom tjedno)
  • Prijedlog 3: 100 g plave ribe ili 150 g bijele morske ribe
  • Prijedlog 4: 2 jaja (ako ih niste jeli za doručak)
  • Prijedlog 5 : 150 g mladog sira
  • Prijedlog 6: jedan do dva dana u tjednu neka budu bez mesa; zatim pojedite 200 g oguljenog krumpira ili 100 g kuhanog graha ili leće

* Za preljev upotrijebite 5 g maslinovog ulja

Piletina i salata.jpg
Shutterstock 

Uz bjelančevine pojesti 200 g svježeg povrća kao salatu i 200 g termički obrađenog povrća prelivenog s 5 g (1 žličica) ulja

Večera (mora se pojesti najkasnije do 18 sati)

  • Prijedlog 1: tanjur salate, tanjur termički obrađenog povrća i 150 g voća ili 1 banana
  • Prijedlog 2: tanjur blitve s malo krumpira i malom narančom
  • Prijedlog 3: tanjur nasjeckane cikle i 100 g mladog sira
  • Prijedlog 4: tanjur pečene bundeve s malo cimeta
  • Prijedlog 5: tanjur salate sa 100 g sira
  • Prijedlog 6: kuhani krumpir i jedna rajčica
  • Prijedlog 7: tanjur brokule, mladog sira i rajčice
  • Prijedlog 8: juha od bundeve
  • Prijedlog 9: tanjur juhe od raznog povrća
Kuhano povrće
Shutterstock 

Savjeti za zdravije mršavljenje

* Tijekom tjedna jedite što više različitog voća i povrća kako bi sve boje bile zastupljene
* Spavajte najmanje 8 sati noću
* Pijte vodu, mineralnu vodu, čajeve, limunade i svježe sokove

Napomena: Prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu posavjetujte se sa svojim liječnikom.