Kako starimo, tijelo se mijenja, stoga treba stalno voditi računa o prehrani i navikama koje utječu na naše zdravlje i izgled.

Certificirana holistička nutricionistica Jennifer Hanway, čija je specijalnost utjecaj prehrane na izgled kože i koja blisko surađuje s dermatolozima, otkriva što jede kako bi svoju kožu održala savršenom. Njezin način prehrane nije restriktivan, prvenstveno se temelji na raznolikosti, dok je fokus najčešće na proteinima.

Dijeta
Foto: Shutterstock

'Sve što činimo za poboljšanje zdravlja kože utječe na cjelokupno zdravlje tijela', otkriva Hanway.

Odaberite proteine ​​ujutro

Jennifer Hanway smatra da je za većinu ljudi najbolje ujutro za doručak pojesti proteinski obrok.

'To je najbolja stvar koju možete učiniti za svoj metabolizam, i to s dugoročnim učinkom”, otkriva Hanway, dodajući da je dobar izbor i za osobe na autofagiji, koje često ne doručkuju odmah, već nekoliko sati nakon buđenja. Nadalje objašnjava kako su proteini ključni za lijepu i zdravu kožu jer se koža sastoji od proteina, uglavnom kolagena, elastina i keratina.Preporučeni dnevni unos proteina je 1 gram po kilogramu tjelesne težine za osobe koje nisu fizički aktivne, dok se za one koji vježbaju preporučuje između 1,5 i 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Napitak protiv proljetnog umora
Foto: Instagram

Jelovnik za doručak Jennifer Hanway uključuje smoothieje s mljevenim lanom, maca prahom, lisnatim povrćem, tikvicama, avokadom i maslacem od badema, kao i grčki jogurt, bobičasto voće, jabuke, orašaste plodove i heljdu, kojima ponekad dodaje kolagen u prahu.

Ručak za lijepu i zdravu kožu

Raznolikost je vrlo važna u prehrani, ne samo za osjet okusa, već i za crijevnu mikrofloru i cjelokupno zdravlje. Znanstvenici preporučuju da tjedno konzumirate 30 različitih namirnica biljnog podrijetla.

'Ručak nazivam velikom, ružnom salatom. Uzimam što je moguće više lisnatog zelenog povrća, pazeći da ima i nekih gorkih trava. Dodam i povrće koje je ostalo od večere prethodni dan, ponekad malo fermentirano. Maslinovo ulje također je obavezan dodatak, avokado ili neki drugi protein koji je pri ruci. O ručku stvarno ne razmišljam puno', priznaje Jennifer otkrivajući da je cilj unijeti što više antioksidansa, zdravih masnoća i vlakana kroz ručak.

Salata koju jede Julia Roberts
Foto: Shutterstock

Na njezinom jelovniku za ručak najčešće se nalazi piletina, losos ili tofu sir, zatim kelj, rikula i lisnato povrće, ekstra djevičansko maslinovo ulje, avokado, fermentirana hrana, cikla... Od voća koje koristi u pripremi ručka su jabuke, bobičasto voće i šipak, kao i mahune i razne sjemenke.

Proteinski međuobrok za osjećaj sitosti

Jedna od razlika koju ćete primijetiti kada počnete jesti više proteina je duži osjećaj sitosti, više energije i zadovoljstva. Stoga za međuobroke birajte orašaste plodove, sjemenke i namirnice poput humusa, preporučuje Jennifer, a prenosi Lepa&Srećna.

Prehrana za lijepu i zdravu kožu
Foto: Profimedia

Što za večeru?

'Večera ne mora biti komplicirana. Ne brojimo kalorije, brojimo hranjive tvari i pazimo koliko boja, vrsta masti i proteina imamo u obroku', kaže Hanway. Obično jede mljevenu junetinu ili puretinu, cvjetaču i zdrave umake za tjesteninu od neprerađene hrane, kao i losos i povrće na žaru.