Prehrana nakon 50. godine nešto je u što bismo trebali uložiti truda. Potrebno je povećati unos zdrave hrane, poput bobičastog voća, lisnatog povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina, uz istovremeno izbacivanje hrane koja začepljuje vaše arterije i povećava olpseg vašeg struka.

​Kada je riječ o potonjem, manje se usredotočite na to da vam određena hrana bude zabranjena, a više na očuvanje vašeg zdravlja. Kad god možete preskočite ovu hranu:

1. Pržena hrana koja ima veliku količinu kalorija

5 namirnica koje bi nakon 50 godine trebali izbaciti iz prehrane
Foto: Shutterstock

Najlakše je zastaniti zamisliti posudu s uljem u koju je potopljena košarica pomfrita ili kolutići luka. Zasićene masnoće mogu imati negativan učinak na razinu kolesterola u krvi, ističe Amy Gorin, izvršna direktorica tvrtke Plant Based With Amy.

American Heart Association preporučuje dijetu u kojoj samo 5 do 6 posto kalorija dolazi iz zasićenih masnoća. Ako vaš dnevni unos iznosi 2000 kalorija, to znači da maksimalno 120 kalorija treba dolaziti iz zasićenih masnoća.

2. Slatka pića, uključujući većinu čajeva u bocama

Gazirani sokovi.jpg
Foto: Shutterstock

Čajevi u bocama, napitci od kave i 'svježe' limunade mogu biti krcate šećerom.

'Na primjer, chai latte u Starbucksu, koji je jedno od njihovih najpopularnijih pića, ima 42 grama šećera', kaže Rosenbloom.

Čuvajte se i obmanjujućih etiketa na flaširanim pićima. Studija iz 2022. koju je provelo Sveučilište Južne Karoline na više od 90.000 žena otkrila je da su one koje su pile barem jedno slatko piće dnevno imale 78 posto veći rizik od razvoja raka jetre od onih koje su konzumirale manje od tri pića mjesečno.

3. Gotova hrana s skrivenim šećerima

Smrznuti jogurt.jpg
Foto: Shutterrstock

'Skriveni šećeri mogu se pronaći u umacima za tjesteninu, jogurtu, granola pločicama, instant paketićima zobene kaše i žitaricama za doručak', kaže Allen.

'Višak šećera može opteretiti organe kao što su gušterača i jetra što može povećati razinu šećera i triglicerida u krvi te povećati rizik od bolesti masne jetre.', dodala je.

'Šećeri povećavaju rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a incidencija i prevalencija tih bolesti raste sa starosnom dobi', kaže Thomas Loepfe iz klinike Mayo.

4. Hrana krcata prikrivenom soli

Sol.jpg
Foto: Shutterstock

'Sedamdeset pet posto ljudi starijih od 60 godina ima visok krvni tlak. Čak i ako uzimate lijekove, želite smanjiti unos natrija', kaže Rosenbloom.

Mislite li da vaša prehrana ne sadrži mnogo soli zato što ne solite hranu koju pripremate, razmislite malo o smrznutoj pizzi ili juhi iz konzerve koju ste danas zagrijali jer je ona puna skrivene soli. Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu The Lancet, otkrilo je da je smanjenje natrija dovelo do poboljšanja simptoma kao što su oticanje, umor i kašalj te općenito bolje kvalitete života.

Ciljajte na 1500 do 2300 miligrama natrija dnevno. Počnite sami kuhati, držite se jednostavnih recepata, koristite cjelovite sastojke i začine koji nemaju dodane soli.

5. Ultra-prerađene grickalice

Čips.jpg
Foto: Shutterstock

Osim ako ne berete jabuke sa stabla ili ne uzimate mlijeko ravno od krave, većina hrane koju jedete je procesirana. Ultra-prerađena hrana je ona koja se nalazi na popisu za izbacivanje iz vaše prehrane.

Konzervirane rajčice i smrznuto voće i povrće izvrstan su način uživanja u proizvodima vrhunske kvalitete i svježine, no druga procesirana hrana, poput mješavina za kolače, raznih čipseva i grickalica, kečapa, zaslađenih jogurta i smrznutih pizza sadrže bojila za hranu, sol, konzervanse i druge aditive koji nisu dobri za nas.