Ako ste u potrazi za idejom za lagani vikend doručak, uz kavu ili čaj, kada želite uživati u nečemu domaćem i ukusnom, imamo odličan prijedlog. Japanske cloud pancakes poznate po mekanoj, soufflé teksturi i savršenom prozračnom okusu oduševljavaju činjenicom da izgledaju kao oblaci.

Tajna izgleda i okusa im je u pažljivo umućenim bjelancima i sporom pečenju, što daje izuzetnu mekoću i prozračnost. Danas su popularne širom svijeta i lako ih je pripremiti kod kuće, uz malo strpljenja i dobru tavu. Najbolje su tople, poslužene s voćem, medom ili laganim sirupom.

Donosimo recept.

Sastojci (za 2 osobe):

2 jaja (odvojite bjelanjke i žumanjke)

2 žlice šećera

2 žlice mlijeka

3 žlice brašna

1/2 žličice praška za pecivo

Prstohvat soli

Nekoliko kapi limunova soka (pomaže da se bjelanjci bolje umute)

Maslac ili ulje za tavu

japanske palačinke
Foto: Shutterrstock

Priprema:

U čistoj posudi dodajte prstohvat soli i nekoliko kapi limunova soka, pa miksajte dok se ne počne stvarati čvrsta pjena. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete sjajni, čvrsti šlag, poput onog za puslice. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke, mlijeko i brašno s praškom za pecivo dok ne dobijete glatku smjesu. Lagano umiješajte umućene bjelanjke u smjesu sa žumanjcima, koristeći špatulu, kako bi ostali prozračni i puni zraka.

Zagrijte tavu s malo maslaca na srednje jakoj vatri. Žlicom stavljajte visoke hrpice smjese (poput malih oblaka). Poklopite i pecite 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne poprime zlatnu boju.

Trik za savršenu mekoću - dodajte nekoliko kapi vode uz rub tave i brzo poklopite, para će pomoći da palačinke ostanu mekane i napuhane.

Pospite ih šećerom u prahu i poslužite s voćem, medom ili čokoladnim namazom.