Svjetski dan tjestenine obilježava se 25. listopada i posvećen je mnogima omiljenom jelu koje povezuje kulture diljem svijeta. Tjestenina nije samo hrana, ona je simbol kreativnosti u kuhinji, druženja i uživanja u bezbrojnim, jednostavnim, ali ukusnim kombinacijama. Na ovaj dan ljudi često dijele svoje omiljene recepte, eksperimentiraju s novim umacima i stilovima pripreme te slave tradiciju i raznolikost tjestenine.

Mi se pridružujemo s nama tri omiljena recepta.

Kremasta pasta s pancetom

Sastojci (za 2 osobe):

200 g špageta

150 g krem sira

100 g pancete ili dimljene slanine

Parmezan i svježi peršin za dekoraciju

Sol za kuhanje

Priprema:

Skuhajte špagete u velikoj količini slane vode dok ne budu al dente. Sačuvajte malo vode od kuhanja za umak. Dok se špagete kuhaju, narežite pancetu na kockice i pržite je na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. U tavu dodajte krem sir i malo sačuvane vode od kuhanja, pa miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Umiješajte ocijeđene špagete i pancetu u umak. Dobro promiješajte da se sve poveže. Poslužite odmah, posuto parmezanom i svježim peršinom.

Savjet više, ako želite pikantniji okus, možete dodati prstohvat čili pahuljica.

Pumpkin Feta Pasta recept
Foto: Shutterrstock

Pumpkin Feta Pasta

Sastojci (za 2 do 3 osobe):

250 g tjestenine po izboru (npr. rigatoni, penne, fusilli)

300 g očišćene bundeve (butternut, hokaido ili slatka tikva)

150 g fete (može i veganska verzija)

3 režnja češnjaka

Maslinovo ulje

Sol, papar

Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)

Svježi timijan ili kadulja (opcionalno)

Parmezan ili kvasne pahuljice za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite narezanu bundevu, cijele režnjeve češnjaka (u ljusci), fetu (staviti cijeli komad u sredinu), začinite maslinovim uljem, soli, paprom i po želji čilijem i začinskim biljem.

Pecite 25–30 minuta, dok bundeva ne omekša, a feta se lagano zapeče i postane kremasta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente i sačuvajte malo vode od kuhanja. Kada je sve pečeno, istisnite pečeni češnjak iz ljuske i u posudi sve zajedno zgnječite ili izmiješajte u gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode od tjestenine da razrijedite umak.

Umiješajte tjesteninu u umak i poslužite odmah uz malo ribanog parmezana za dodatni umami efekt.

Svjetski dan tjestenine i 3 odlična recepta
Foto: Unsplash / Kelsey Curtis

Tjestenina s plodovima mora

Sastojci:

12 kom velikih kozica
450 g dagnji
450 g liganja
1 luk
2 češnja češnjaka
5 dl pelata
malo čili papričice
4 žlice bijelog vina
1/2 limuna
450 g špageta ili tagliatella
sol, papar
3 žlica svježeg lista peršina
3 žlica maslinova ulja

Priprema:

Luk i češnjak oljuštite te nasjeckajte. Narežite limun. Lignje očistite i narežite na kolutiće. Kozice ogulite i očistite. Na zagrijanom maslinovu ulju i laganoj vatri u tavi popržite luk i češnjak.

Dodajte nasjeckane pelate i čili papričice te neka lagano provrije. U velikom loncu stavite kuhati dagnje i narezane lignje s vinom i svježim limunom. Poklopite kako bi prokuhalo te kuhajte oko pet minuta uz povremenu trešnju lonca. Sklonite s vatre te ocijedite tekućinu koju sačuvajte. Iz mješavine je važno maknuti neotvorene školjke.

Skuhajte špagete/tagliatelle u zasoljenoj vodi, a u umak dodajte tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa sve kuhajte 2 - 3 minute. Dodajte kozice, pirjajte uz miješanje oko 2 minute. Umiješajte dagnje i peršin, začinite. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s umakom. Poslužite toplo u duboke tanjure.