Svjetski dan tjestenine obilježava se 25. listopada i posvećen je mnogima omiljenom jelu koje povezuje kulture diljem svijeta. Tjestenina nije samo hrana, ona je simbol kreativnosti u kuhinji, druženja i uživanja u bezbrojnim, jednostavnim, ali ukusnim kombinacijama. Na ovaj dan ljudi često dijele svoje omiljene recepte, eksperimentiraju s novim umacima i stilovima pripreme te slave tradiciju i raznolikost tjestenine.
Mi se pridružujemo s nama tri omiljena recepta.
Kremasta pasta s pancetom
Sastojci (za 2 osobe):
200 g špageta
150 g krem sira
100 g pancete ili dimljene slanine
Parmezan i svježi peršin za dekoraciju
Sol za kuhanje
Priprema:
Skuhajte špagete u velikoj količini slane vode dok ne budu al dente. Sačuvajte malo vode od kuhanja za umak. Dok se špagete kuhaju, narežite pancetu na kockice i pržite je na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. U tavu dodajte krem sir i malo sačuvane vode od kuhanja, pa miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Umiješajte ocijeđene špagete i pancetu u umak. Dobro promiješajte da se sve poveže. Poslužite odmah, posuto parmezanom i svježim peršinom.
Savjet više, ako želite pikantniji okus, možete dodati prstohvat čili pahuljica.
Pumpkin Feta Pasta
Sastojci (za 2 do 3 osobe):
250 g tjestenine po izboru (npr. rigatoni, penne, fusilli)
300 g očišćene bundeve (butternut, hokaido ili slatka tikva)
150 g fete (može i veganska verzija)
3 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
Sol, papar
Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
Svježi timijan ili kadulja (opcionalno)
Parmezan ili kvasne pahuljice za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite narezanu bundevu, cijele režnjeve češnjaka (u ljusci), fetu (staviti cijeli komad u sredinu), začinite maslinovim uljem, soli, paprom i po želji čilijem i začinskim biljem.
Pecite 25–30 minuta, dok bundeva ne omekša, a feta se lagano zapeče i postane kremasta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente i sačuvajte malo vode od kuhanja. Kada je sve pečeno, istisnite pečeni češnjak iz ljuske i u posudi sve zajedno zgnječite ili izmiješajte u gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode od tjestenine da razrijedite umak.
Umiješajte tjesteninu u umak i poslužite odmah uz malo ribanog parmezana za dodatni umami efekt.
Tjestenina s plodovima mora
Sastojci:
12 kom velikih kozica
450 g dagnji
450 g liganja
1 luk
2 češnja češnjaka
5 dl pelata
malo čili papričice
4 žlice bijelog vina
1/2 limuna
450 g špageta ili tagliatella
sol, papar
3 žlica svježeg lista peršina
3 žlica maslinova ulja
Priprema:
Luk i češnjak oljuštite te nasjeckajte. Narežite limun. Lignje očistite i narežite na kolutiće. Kozice ogulite i očistite. Na zagrijanom maslinovu ulju i laganoj vatri u tavi popržite luk i češnjak.
Dodajte nasjeckane pelate i čili papričice te neka lagano provrije. U velikom loncu stavite kuhati dagnje i narezane lignje s vinom i svježim limunom. Poklopite kako bi prokuhalo te kuhajte oko pet minuta uz povremenu trešnju lonca. Sklonite s vatre te ocijedite tekućinu koju sačuvajte. Iz mješavine je važno maknuti neotvorene školjke.
Skuhajte špagete/tagliatelle u zasoljenoj vodi, a u umak dodajte tekućinu od kuhanja dagnji i lignji pa sve kuhajte 2 - 3 minute. Dodajte kozice, pirjajte uz miješanje oko 2 minute. Umiješajte dagnje i peršin, začinite. Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte s umakom. Poslužite toplo u duboke tanjure.
