Oblatne su bile popularan kolač koji su naše bake i prabake često pripremale. Bečki slastičar Oscar Pischinger osmislio je recept za tortu od oblatni prelivenu čokoladnom glazurom i po njemu je dobila ime. Slastičarnicu, osnovanu davne 1852. godine, naslijedio je od svog oca Leopolda. S portala StvarUkusa prenosimo recept za ovu raskošnu poslasticu.
Sastojci
1 pakiranje oblatni
4 jaja
2 žumanjka
300 g šećera
100 g čokolade
300 g maslaca
150 g badema
1/2 limuna
Za glazuru:
150 g mliječne čokolade
110 ml slatkog vrhnja
Recept
Izmiksajte
Pjenasto umutiti jaja i žumanjke sa šećerom.
Kuhajte
Kuhajte ih na pari dok se malo ne zgusne uz stalno miješanje. Pred kraj dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Maknite s štednjaka i ostavite da se ohladi.
Izmiksajte
U drugoj posudi pjenasto umutite maslac pa dodajte ohlađenu kremu, sok od limuna i nasjeckane bademe.
Namažite
Premažite oblatnu, pa redajte jednu na drugu. Zadnji red je kora koju trebate pritisnuti teškim predmetom. Prije toga tortu zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da odstoji par sati.
Napravite glazuru
Otopite čokoladu i slatko vrhnje. Prelijte tortu glazurom i ostavite u hladnjaku da se stegne.