Mnoge namirnice, čak i one koje važe za zdrave, mogu povisiti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Ipak, to ne znači da ih morate potpuno izbaciti iz prehrane. Naučite kako im pristupiti na pravi način kako biste bolje kontrolirali razinu šećera u krvi.

Ako imate dijabetes tipa 2, sigurno znate koliko je važno pratiti unos ugljikohidrata. Ali nije samo količina ugljikohidrata ta koja određuje kako će neka hrana utjecati na razinu šećera u krvi.

Dijabetes.jpg
Foto: Shutterstock

'Iako se sve namirnice bogate ugljikohidratima pretvaraju u šećer u našem tijelu, njihov utjecaj na razinu šećera ovisi i o vlaknima, proteinima i mastima koje sadrže', objašnjava Vandana Sheth, registrirana dijetetičarka i certificirana edukatorica za dijabetes iz Los Angelesa.

Svi ti faktori utječu na glikemijski indeks (GI) hrane – pokazatelj koliko brzo neka namirnica povisuje razinu šećera u krvi u usporedbi s čistom glukozom (koja ima GI 100). Hrana poput tjestenine i sportskih napitaka ima visok GI i može izazvati nagli skok šećera, dok zelena salata, tamna čokolada i kikiriki imaju nizak GI i minimalan utjecaj.

1. Proizvodi od bijelog rafiniranog brašna – rafinirani izvor ugljikohidrata

Namirnice koje sadrže bijelo brašno, poput bijelog kruha, tjestenine i bijele riže, spadaju u rafinirane izvore ugljikohidrata, što znači da im je tijekom prerade uklonjen veći dio vlakana.

Riža.jpg
Foto: Shutterstock

'Vlakna su vrsta ugljikohidrata koja imaju brojne koristi. Tijelo ih ne probavlja, pa pozitivno utječu na zdravlje crijeva i mogu usporiti probavu, što pomaže stabilizaciji šećera u krvi. Također, daju dulji osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje i time neizravno pomoći u kontroli šećera', kaže dr. Sara Thomas, nutricionistica i istraživačica specijalizirana za dijabetes.

Kad god možete, birajte cjelovite žitarice – integralni kruh, tjesteninu od cjelovitog zrna i smeđu rižu, koji su bogati vlaknima korisnim za regulaciju šećera. Dobri izbori su i kvinoja, amarant, heljda i oljušteni ječam, savjetuje Thomas.

Ipak, uz pravilan pristup, povremeno možete uključiti i manju količinu bijelog brašna u svoju prehranu. Pokušajte ih kombinirati s nemasnim mesom, zdravim mastima i niskougljikohidratnim izvorima vlakana, poput povrća bez škroba, kako bi obrok imao manji utjecaj na razinu šećera, savjetuje Sheth.

2. Zaslađeni napici – bez ključnih hranjivih tvari

'Vrlo je teško kontrolirati razinu šećera u krvi ako pijete zaslađene napitke. Osim što sadržavaju velike količine šećera, napici poput gaziranih pića, zaslađenog ledenog čaja i čak voćnih sokova gotovo da ne sadržavaju proteine, masti ni vlakna. Uz to, ne daju osjećaj sitosti', kaže dr. Rasa Kazlauskaite, endokrinologinja i profesorica na Rush sveučilištu u Chicagu.

Sok.jpg
Foto: Shutterstock

Najbolje ih je potpuno izbjegavati. Ipak, mala količina može pomoći kod hipoglikemije (naglog pada šećera u krvi). U tom slučaju, počnite s pola čaše (oko 100 ml), pa provjerite kako vam se razina šećera mijenja prije nego popijete više.

Ako jednostavno žudite za nečim slatkim, probajte mineralnu vodu bez šećera s okusom. Ipak, voda bi trebala biti vaš glavni napitak. Ako vam obična voda ne odgovara, dodajte kriške svježeg voća za blagi okus, predlaže Kazlauskaite.

3. Brza hrana – iznenađujuće bogata šećerom

Kad pomislimo na brzu hranu, uglavnom je povezujemo s visokim kalorijama i masnoćama, ali ona može biti i bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, što dovodi do naglog skoka razine šećera. Neki hamburgeri iz restorana brze hrane sadržavaju gotovo jednako šećera kao i čokoladica. Na primjer, jedan brzi cheeseburger može sadržavati 7 g šećera i 32 g ugljikohidrata, dok čokoladica od 56 g ima oko 29 g šećera i 35 g ugljikohidrata.

shutterstock_1751836019.jpg
Foto: Shutterstock

Ako je brza hrana jedina opcija, imajte na umu da peciva, pohanje, umaci, pomfrit i gazirana pića sadržavaju mnogo šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Zato ih svedite na minimum, savjetuje Sheth. Ako uzmete sendvič s pohanom piletinom, kao prilog uzmite malu salatu s što manje preljeva.

I izbjegavajte gazirana pića, pa čak i dijetalna. Iako ne sadržavaju šećer ni kalorije, umjetni zaslađivači mogu izazvati dodatnu žudnju za slatkišima.

4. Sušeno voće – lako povisuje šećer u krvi

Sušeno voće može povisiti razinu šećera, ali to nije razlog da ga potpuno izbacite iz prehrane. Naprotiv, ono je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što je korisno za zdravlje i upravljanje dijabetesom, kaže Thomas.

Suho voće.jpg
Foto: Shutterstock

Važno je da voće uvijek računate kao izvor ugljikohidrata – jedna porcija je otprilike veličine teniske loptice. Birajte svježe ili zamrznuto voće bez dodatnog šećera. Ako kupujete voće u konzervi, pripazite da je u vodi, a ne u sirupu.

Čak i kad su bez dodatnog šećera, sušene voćke mogu znatno povisiti razinu šećera. To je zato što su dehidrirane, pa u malom zalogaju sadržavaju jednako šećera kao cijeli plod. Na primjer, cijela marelica ima nešto više od 3 g šećera, dok polovica sušene marelice ima gotovo 2 g.

5. Povrće sa škrobom – u većim količinama može destabilizirati šećer

Krumpir, grašak i kukuruz sadrže više ugljikohidrata od povrća bez škroba, poput brokule, cvjetače i kupusa.

Namirnice koje naglo podižu razinu šećera u krvi
Foto: Shutterstock

'Ali, to ne znači da ih treba potpuno izbaciti. I dalje su bogati hranjivim tvarima, a neki čak sadržavaju više vlakana od povrća bez škroba', kaže Thomas.

Samo pazite da ih računate kao izvor ugljikohidrata i kombinirajte ih s namirnicama koje sadržavaju zdrave masti, vlakna i nemasne proteine – tako ćete znatno ublažiti skok šećera u krvi.

6. Biljna mlijeka – mogu biti iznenađujuće bogata šećerom

Čak se i kravlje mlijeko računa kao izvor ugljikohidrata, ali ima nizak glikemijski indeks (GI manji od 55).

Sojino mlijeko.jpg
Foto: Shutterstock

Biljna mlijeka često imaju viši GI – mlijeko od zobi sadrži mnogo šećera, a rižino najviše, s GI od čak 86, kaže Thomas. Među biljnim alternativama, nezaslađeno sojino mlijeko ima najniži GI. Ipak, nutritivni sastav varira od brenda do brenda, pa obavezno čitajte deklaraciju.

Na primjer, 100 g nezaslađenog sojinog mlijeka sadrži oko 0,5 g šećera i 3,5 g proteina. Kad kupujete biljna mlijeka, birajte nezaslađene varijante – imaju znatno manje šećera.