Poznata je činjenica da je za dobro zdravlje i opće stanje organizma presudna zdrava i raznolika prehrana koja uključuje mnogo voća i povrća. Jedan od najpoznatijih zagovornika zdrave prehrane je vrhunski tenisač Novak Đoković koji je poznat po svojoj željeznoj disciplini kad je riječ o prehrambenim navikama.

On i supruga Jelena nerijetko govore o tome i dijele svoje savjete vezane za zdravu prehranu, a iako će se mnogi složiti da je teško dostići Novakovu razinu predanosti, neke stvari iz njegove prehrane svatko može usvojiti i uklopiti u svoju svakodnevicu.

novak đoković
Foto: Shutterstock

Jedan od Novakovih najvažnijih rituala je poznati zeleni sok koji obiluje zdravim sastojcima.

'Čarobni napitak' Novaka Đokovića

Budući da je celer dio njegovog smoothieja, tenisač također pije sok od celera natašte svaki dan, što je jedna od najboljih odluka koje svatko od nas može donijeti za vlastitu prehranu.

Što sadrži celer?

Prema FoodData Centralu, platformi Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama celera ima malo kalorija i puno hranjivih tvari. Evo ga:

• 14 kCal, t.j. 57 kJ,
• 95,4 g vode,
• 0,69 g proteina,
• 0,17 ukupne masti,
• 2,97 g ugljikohidrata,
• 1,6 g vlakana,
• 1,34 ukupnih šećera (od toga samo 0,08 g saharoze, 0,4 g glukoze, 0,37 g fruktoze, 0,48 g galaktoze i bez laktoze, maltoze i škroba),

Prehrana Novaka Đokovića
Foto: Instagram

• 3,1 mg vitamina C,
• 260 mg kalija,
• 80 mg natrija,
• 40 mg kalcija,
• 11 mg magnezija,
• 24 mg fosfora...

Dodajte zalihe cinka, željeza, mangana, selena i drugih minerala te vitamine K, A i B6, zdrave spojeve, i jasno vam je zašto je celer važna namirnica u prehrani.

Tko bi trebao jesti celer?

Prema medicinskoj platformi Healthline, otkrivene su mnoge zdravstvene dobrobiti celera.

Celer.jpg
Foto: Shutterstock

Tako se povezuje s ublažavanjem kroničnih upala i stanja poput artritisa i osteoporoze (jer ima oko 25 protuupalnih spojeva!), te pomaže osobama koje imaju probavne probleme.

To je zbog polisaharida na bazi pektina, kao što je spoj apium, za koji je utvrđeno da pomaže smanjiti pojavu čira na želucu, poboljšava sluznicu želuca i regulira želučane sekrecije, kao što je utvrđeno u studijama na životinjama.

Celer, osim toga, ima nizak glikemijski indeks, što znači da je pogodan za osobe koje imaju dijabetes, inzulinsku rezistenciju ili rizik od obolijevanja od iste, a vrijedi spomenuti da 'alkalizirajući učinak'celera neutralizira djelovanje kisele hrane, piše Glossy.