Problemi sa žučnim mjehurom sve su češći, osobito u današnjem načinu života obilježenom stresom, neredovitom prehranom i povećanim unosom masne hrane. Kada se pojave žučni kamenci ili druge smetnje u radu žučnog sustava, prehrana postaje ključan dio oporavka i prevencije novih tegoba. Upravo zato razvijena je žučna dijeta, poseban plan prehrane koji pomaže ublažiti simptome i potaknuti pravilno funkcioniranje probavnog sustava.
Žučna dijeta namijenjena je osobama koje imaju žučne kamence ili druge bolesti žučnog mjehura. Pojava kamenaca češća je kod starijih osoba i onih s prekomjernom tjelesnom težinom, a žene su na njih sklonije od muškaraca.
Žučni mjehur smješten je ispod jetre i djeluje kao spremnik za žuč, tekućinu koju proizvodi jetra i koja pomaže u razgradnji masti iz hrane. Kada jedemo masna jela, žuč se pojačano izlučuje, što može izazvati nelagodu kod osoba sa žučnim tegobama.
Ako se kamenci pomaknu u žučovod, mogu uzrokovati jaku bol, mučninu i povraćanje. U takvim slučajevima često je potrebna operacija, a za uspješan oporavak i sprječavanje ponovnih problema najvažnija je pravilna prehrana.
Riječ je o posebnom režimu prehrane koji je u početku vrlo strog i zahtijeva oprezan odabir namirnica. S vremenom, nakon operacije i stabilizacije probavnog sustava, osoba se postupno može vratiti uobičajenoj prehrani, no neke namirnice i dalje bi trebalo izbjegavati kako bi se očuvalo zdravlje žuči i spriječile nove tegobe.
Dozvoljene namirnice
Meso i mliječni proizvodi
Dozvoljeno je nemasno meso poput teletine, zečetine, bijelog mesa peradi i kuhane ribe. Smije se konzumirati nemasno mlijeko i svježi kravlji sir.
Voće i povrće
Smije se jesti krumpir pripremljen bez masnoće te špinat, cvjetača, tikvice, rajčica, buča. Smije se jesti svježa salata, ali od povrća koje ne obiluje celulozom.
Žitarice
Dozvoljen je bijeli kruh, dvopek, palačinke i kuhana tjestenina. Dozvoljene su tjestenine s krumpirom te krumpirovo tijesto. Smije se jesti i kukuruzno brašno te zobene pahuljice.
Slatkiši
Tijekom žučne dijete čokoladu zamijenite nabujkom od krupice ili riže, marmelatom, džemovima i medom. Dozvoljeno je i kuhano voće, ali bez kore.
Kava, čaj, sokovi
Kava je dozvoljena, ali u manjoj količini. Dozvoljeni su i čaj, limunada, voćni sokovi i obrano mlijeko.
Zabranjene namirnice
Treba izbjegavati masnu, prženu i jako začinjenu hranu te alkohol. Hrana se ne smije konzumirati previše vruća i preporučljivo ju je unositi kroz više malih obroka.
Meso i jaja
Od mesa je zabranjena svinjetina, govedina, divljač i meso masne peradi te bilo kakvo prženo, pečeno i pohano meso. Ne preporučuje se jesti sardine i kavijar, piše N1. Jaja se također ne smiju jesti.
Voće i povrće
Zabranjene su dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnjaci i bademi te paprika, grah, kupus, pečeni krumpir, krastavci, kelj, repa.
Žitarice
Ne smije se jesti kruh, tijesto s kvascem te sva tijesta s jajima i maslacem.
Umaci i začini
Od začina treba izbjegavati cimet, paprika i klinčić. Također se ne smiju konzumirati svi jaki umaci te svinjska mast, margarin i loj.